open-navfaktor-logo
search
Izbori u BiH
Počela s radom posmatračka misija OSCE/OHIDR
OSCE-ov Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) danas je formalno otvorio Izbornu posmatračku misiju za opće izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za 7. oktobar ove godine
28.08.2018. u 14:50
get url
text

Misiju predvodi ambasador Peter Tejler, a sastoji se od glavnog tima, koji broji 12 stručnjaka koji će biti raspoređeni diljem BiH u timovima od po dva promatrača. Prvi tim već dolazi 3. septembra i sastoji se od 22 posmatrača s dugoročnim mandatom, a dodatno, ODIHR će zahtijevati od država članica OSCE-a da osigura još 300 kratkoročno angažiranih posmatrača za nadgledanje procedura na dan izbora.

Ambasador Tejler je na pres-konferenciji naglasio kako je ključni značaj misije da glasači imaju povjerenja u integritet cijelog izbornog procesa, priliku da glasaju slobodno i u povjerenju, te da će njihovi glasovi biti prebrojani na ispravan način, a to je jedini način da se postigne pravi legitimitet vlasti.

- Moja misija je da pratim proces izbora, prije, tokom i nakon samog izbornog dana u skladu s mandatom - kazao je Tejler, dodavši da se neće miješati u izbore na bilo kakav način, već će prikupljati činjenice koje govore same za sebe - da li je izborni proces bio transparentan.

Misija će posmatrati izbore kako bi se utvrdilo da li su u saglasnosti s obavezama OSCE-a i drugim međunarodnim obavezama i standardima za demokratske izbore, kao i nacionalnim zakonodavstvom.

Posmatrači će, najavljeno je, pažljivo pratiti proces registracije birača, aktivnosti kampanje, rad izborne administracije i relevantnih vladinih tijela, zakonodavstvo vezano za izbore i njenu provedbu, kao i rješavanje sporova vezanih za izbore.

Kao dio posmatranja misija će također pratiti medijsku pokrivenost kampanje.

Tokom posmatranja, predstavnici misije će se sastati sa predstavnicima državnih i entitetskih vlasti, izborne administracije i političkih stranaka, kao i pojedinačnim kandidatima, ali i sa predstavnicima civilnog društva, medija i međunarodne zajednice.

Na dan izbora, promatrači će nadgledati otvaranje biračkih mjesta, glasanje, brojanje glasačkih listića i zbrajanje rezultata.

Na dan izbora, ODIHR izborna posmatračka misija će ujediniti napore sa delegacijom Parlamentarne skupštine OSCE-a, Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Parlamentarne skupštine NATO-a.

Izvještaj o preliminarnim rezultatima i zaključcima će biti objavljen dan nakon izbora, dok će konačan izvještaj o nadgledanju cijelog izbornog procesa biti objavljen dva mjeseca nakon završetka izbornog procesa.

ODIHR Izborna promatračka misija i Misija OSCE-a u BiH djeluju odvojeno u okviru svojih mandata. ODIHR-u je to deseta posmatračka misija u BiH. Prva je bila 1996. godine, kada su organizirani prvi opći izbori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.