open-navfaktor-logo
search
Očuvanje "laste"
Počela Škola skakanja Kluba skakača Mostari pod vodstvom Lorensa Liste
Kako bi spasili mostarsku lastu, Klub skakača u vodu "Mostari" pokrenuo je školu skokova na čelu sa Lorensom Listom, šampionom u skokovima s mostarskog Starog mosta. Večeras je u Gradskoj banji u Mostaru održao prvi službeni trening
17.01.2020. u 22:00
get url
text
get url
text

Atmosfera u Gradskoj banji u Mostaru večeras je bila odlična. Prepuna Banja djece svih uzrasta, koja čekaju svoj red na skakaonici svjedoči o tome koliko je pokretanje škole skokova važno za očuvanje famozne "laste", mostarskog identiteta.

Kako bi spasili mostarsku lastu, Klub skakača u vodu "Mostari" pokrenuo je školu skokova na čelu sa Lorensom Listom, šampionom u skokovima s mostarskog Starog mosta. Večeras je u Gradskoj banji u Mostaru održao prvi službeni trening.

Primarni cilj je probuditi u djeci ono što Mostarci već rođenjem nose u sebi, a to je ljubav prema Neretvi. Predsjednik kluba skakača u vodu "Mostari' Semir Drljević Lovac ističe kako je otvaranje ove škole zadnji vapaj za spašavanje "laste".

{$galerijaFotografija}

- U zadnjih deset godina, pa i više, provodi se jedna sistematska kampanja na uništavanju Neretve i naše tradicije. Svakog 1. juna počinje kampanja i šire se informacije da je Neretva bakteriološki neispravna, da je zabranjeno kupanje i da se može dobiti meningitis- govori Drljević, uz napomenu da su zbog toga mlade generacije prestale skakati s pećina u Neretvu tokom priprema za skokove sa Starog mosta.

Treninzi su ranije, dodaje, bili svi na Neretvi, na skakaonama i bilo je masovno.

- Sreća pa imamo šampione skokova sa Starog mosta koji hoće da uče mlade i koji su se zauzeli za to da odgoje nove generacije - ističe Drljević.

Osnivač i jedan od trenera ovog podmlatka, te prvak skokova na glavu Lorens Listo, koji se prošle godine osvajanjem 13. titule povukao iz takmičarskog dijela, izjavio je kako je škola skokova planirana dosta ranije.

- Ideja o ovome se rodila prije par godina, ali sam čekao da službeno završim s takmičarskim dijelom, kako bi se ovoj školi mogao posvetiti u potpunosti. Nije bilo lako. Ja sam mislio da će to ići puno lakše, ali nismo naišli na odaziv institucija da nam pomognu, jer treba napraviti skakaonicu, djeci nabaviti majice i niz drugih stvari. Samo nam je mali iznos dalo Ministarvo sporta i pomogao nam je Sportski savez grada Mostara, dali su nam termine da treniramo s djecom u gradskoj banji - kaže Listo.

Škola je za sada okupila 30 mališana, koji će srijedom i petkom u 19 sati imati treninge i učiti od najboljih. Djeci svoje znanje prenose šampioni Puzić, Zukanović, pa čak i legendarni Emir Balić koji nije krio zadovoljstvo.

- Ovo se trebalo desiti prije 60 godina, i više. Vjerujete da bi do danas sigurno imali olimpijsku pobjedu u figurativnim skokovima - poručio je Balić.

Listo je napomenuo da je škola potpuno besplatna. Zimski treninzi će biti u Gradskoj banji, a ljetni na skakaonici Duradžik.

I Red bull se uključio u ovu pozitivnu priču. Napravili su i projekt za pećinu Duradžik, koja će biti profesionalna skakaonica, kakve nema nigdje u regiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.