open-navfaktor-logo
search
ZDK dobio 740 doza
Počela vakcinacija zdravstvenih radnika i u bolnicama u Zenici i Tešnju
Vakcinacija protiv infekcije COVID-19, doniranim vakcinama Vlade Republike Srbije, danas je počela i u pojedinim zdravstvenim ustanovama u Zeničko-dobojskom kantonu - potvrdio je Feni direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica Senad Huseinagić.
10.03.2021. u 14:02
get url
text

Podsjeća kako je tom kantonu pripalo 740 doza vakcine proizvođača AstraZeneca te da su sve i raspoređene zdravstvenim ustanovama.

- Danas je počela vakcinacija u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ) i Općoj bolnici Tešanj (OBT), a vjerovatno sutra će s vakcinacijama početi i domovi zdravlja u našem kantonu. Želju da se vakciniše izrazilo je oko 2.000 zdravstvenih radnika, što znači da s ovim kontingentom možemo vakcinisati jednu trećinu zainteresiranih - ističe Huseinagić.

Smatra da neće biti problema s osiguranjem vakcina za revakcinaciju zdravstvenog osoblja koje bude vakcinisano, a koju je nužno uraditi u periodu od četiri do 12 sedmica, jer naša država ima potpisanu garanciju s Republikom Srbijom za isporuku još 5.000 doza vakcina istog proizvođača te da je iste vakcine donirala i Republika Slovenija.

Potvrdu da je otpočeo proces vakcinacije, dao je i direktor KBZ-a Rasima Skomorca koji je krajem prošle godine prebolovao infekciju koronavirusom.

- Mi smo dobili 360 doza i vakcinacija će trajati sve dok ne potrošimo te količine. Više je našeg osoblja prijavljeno za vakcinaciju pa smo utvrdili prioritete i vakcinišemo po prioritetima - kaže Skomorac.

Situacija u KBZ-u, kaže Skomorac, sve je gora po pitanju broja i težine kliničke slike hospitaliziranih zbog infekcije COVID-19.

- Trenutno imamo hospitaliziranih 106 pacijenata, ali treba istaći da je naš Intenzivni odjel za Covid-bolesnike potpuno pun. Popunjeno je svih 16 kreveta na tom odjelu, a u posljednjih 24 sata imali smo pet preminulih pacijenata - napominje Skomorac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.