open-navfaktor-logo
search
Goražde
Počeli 12. dani meda i ljekovitog bilja "Živjeti s prirodom"
U organizaciji Udruženja uzgajivača medonosnog, aromatičnog i ljekovitog bilja BPK "Facelija“, u Goraždu je danas počela dvodnevna 12. tradicionalna manifestacija Dani meda i ljekovitog bilja "Živjeti s prirodom - Goražde 2018"
05.10.2018. u 14:12
get url
text
Goražde-dani meda

Med i proizvode od meda, ljekovito i aromatično bilje, cvijeće te pčelarsku opremu, izložila su 23 izlagača iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Predsjednik udruženja "Facelija“ Rehad Deljo ističe da je cilj manifestacije skrenuti pažnju na značaj i potrebu unapređenja pčelarstva i rješavanje problema u poljoprivredi te afirmacija potencijala u ovom segmentu.

- Bitno je istaći da imamo 49 godina organiziranog pčelarstva na ovom području. Oorganizujemo brojne edukacije sa značajnim predavačima, a planirali smo uzimanje uzoraka, koje ćemo poslati na federalno takmičenje koje se održava na Ilidži. I prošle godine smo nagrađeni, a ovaj put ćemo pet do deset uzoraka meda poslati u Mostar. Nastojimo organizovati i druge stvari, koje mogu poboljšati promociju zdrave hrane - istakao je Deljo.

O značaju ove turističko-privredne manifestacije govorili su i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović te ministar privrede BPK Anes Salman, koji je otvorio sajam.

Poručili su da je proizvodnja zdrave hrane zlata vrijedna te da će ovakavi i slični događaji uvijek imati podršku.

Tokom dvodnevne manifestacije previđena je i promocija turističkih potencijala BPK-a, razni vidovi edukacije za uzgajivače i pčelare, prezentacija Pravilnika o pčelarstvu FBiH te dodjela priznanja za kvalitet proizvoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.