open-navfaktor-logo
search
Strategija
Počeli dogovori o Vladi FBiH: Koja se nova ministarstva formiraju, a koja će "prepakovati"
Ono što je sigurno u ovom trenutku jeste da će ubuduće postojati samo Federalno ministarstvo energije i rudarstva, dok industrija ide u Ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta
18.09.2019. u 10:38
get url
text
Vlada FBiH

Definitivno će biti prespajanja određenih ministarstava u Vladi Federacije BiH kako bi u narednom mandatu Federalna vlada bila racionalnija, efikasnija i funkcionalnija, saznaje Faktor.  Rečeno nam je da su počeli dogovori o konstituisanju buduće Vlade FBiH.

- Ono što je sigurno u ovom trenutku jeste da će ubuduće postojati samo Federalno ministarstvo energije i rudarstva, dok segment industrije se prebacuje u Ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta, a na čijem čelu je sada Amir Zukić. Također je utvrđeno da će se formirati i novo ministarstvo, a riječ je o ministarstvu za porodicu i mlade - rečeno nam je. 

Podsjećamo, 24. jula u zgradi Parlamentarne skupštine BiH sastali su se predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović na kojem se razgovaralo i o formiranju vlasti na nivou FBiH. Nakon sastanka je rečeno da će aktuelni federalni premijer Fadil Novalić i federalna ministrica finansija Jelka Milićević napraviti strategiju rada za mandat novog saziva Vlade FBiH.

Upitali smo Milićević da li se počelo sa izradom inovirane strategije Vlade FBiH.

- U vezi s inoviranom strategijom Federalne vlade, Federalno ministarstvo finansija ne posjeduje ni materijale, ni inicijative, ni analize, ali ako dođe do pokretanja navedenih aktivnosti, onda ćemo se uključiti u izradu u dijelu koji se odnosi na našu nadležnost - odgovoreno nam je iz Ministarstva finansija FBiH.

Kada je riječ o radu u ovoj godini, Vlada FBiH planira usvojiti 95 zakona, 35 pravilnika, šest strategija, što neki smatraju preambicioznim.

- Takav plan je realan jer do sada je doneseno oko 50 zakona. U mandatu ove Federalne vlade, ne treba zaboraviti, donesena su dva izuzetno važna zakona. To je Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju koji se donosi jednom u 20 ili 30 godina i dio je Reformske agende, kao što je važan i Zakon o radu. To su zakoni kojih se malo koja vlada usudila dotaći. Ne treba zaboraviti ni Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, na koji se čekalo blizu deset godina - rekli su nam u Vladi FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.