Počeli radovi na ugradnji prvih podzemnih kontejnera u sarajevskoj općini Centar

Objavljeno: 20.03.17 u 15:51

Na raskrsnici ulica Kaptol i Mehmeda Spahe na području sarajevske Općine Centar započeli su radovi na ugradnji podzemnih kontejnera za selektivno odlaganje otpada.

Projekat zajednički realiziraju Općina Centar i KJKP “Rad“, koje je zaduženo za izvođenje radova, i koji bi prema procjenama trebali biti završeni za deset dana.

U nove kontejnere građani će moći odvojeno odlagati papir, plastičnu ambalažu, staklo i preostali kućni otpad.

Radi se o pilot projektu koji se realizira na području tri gradske općine: Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad. Podzemni kontejneri su veće zapremine i osim ekološkog aspekta selektivnog odvajanja otpada također će se smanjiti problem sa psima lutalicama i napuštenim životinjama koji su do sada imali najveći izvor hrane u kontejnerima otvorenog tipa. Za pražnjenje i održavanje podzemnih kontejnera zaduženo je komunalno preduzeće “Rad“.

Od projekata koji će zajednički realizovati Općina Centar i preduzeće “Rad“ također je u planu nabavka i postavljanje kanti za reciklažu, a koje bi trebalo da budu postavljene ispred individualnih stambenih objekata.

Prve kante ovog tipa bi trebale biti postavljene u ulicama Nusreta Fazlibegovića, Asafa Serdarevića, Osmana Krupalije i Gornja Breka, saopćeno je iz Pres-službe Općine Centar.