open-navfaktor-logo
search
Mostar
Počelo 9. zajedanje HNS-a BiH, hoće li biti izglasana rezolucija u vezi s preglasavanjem Hrvata
Počelo je 9. zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koje se održava u Sportskoj dvorani Bijeli brijeg u Mostaru.
04.06.2021. u 12:26
get url
text

Kako je najavljeno, delegati HNS-a BiH trebali bi izglasati rezoluciju koja će se oslanjati na dosad donesene dokumente HNS-a, koji upozoravaju na višestruko preglasavanje Hrvata.

Uz to, rezolucija, između ostalog, poziva na nužne promjene i dogovor, izvršavanja političkih dogovora i napredovanja prema vanjskopolitičkim ciljevima BiH.

Sjednica je počela tako što su Hrvatska republikanska stranka i Čapljina u srcu zatražile nove tačke dnevnog reda, na što je predsjedavajući zasjedanja Dragan Čović prokomentirao kako će se ono što traže naći u njegovom izvještaju o radu HNS-a BiH. 

Riječ je o zastupljenosti hrvatskog naroda u tijelima vlasti, institucijama i organizacijama na nivou BiH, entiteta i kantona kao i lokalnom nivou te pitanje definiranja odnosa i strateških ciljeva na političkoj sceni u BiH. 

- Te ćemo tačke iznijeti u mom izvještaju, a onda dati mogućnost da se o njima raspravi - kazao je Čović, dodavši kako će se u izviještaju naći sve teme važne za hrvatski narod u BiH.

U nastavku zasjedanja usvojen je Poslovnik o radu HNS-a te formirana radna tijela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.