open-navfaktor-logo
search
Projekti
Počelo uklanjanje devastiranih objekata u Kampusu UNSA
Prva faza realizacije projekta uređenja i izgradnje zelenih i sportskih površina u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevo otpočela je danas rušenjem i uklanjanjem devastiranih objekata.
09.02.2022. u 12:48
get url
text

Vlada Kantona Sarajevo realizira projekt u saradnji sa Univerzitetom u Sarajevu, Općinom Novo Sarajevo i UNDP-jem, a predstavnici tih institucija danas su obišli Kampus.

Premijer KS Edin Forto je tom prilikom kazao da počinju s rušenjem opasnih i dotrajalih objekata, a izgrađuju park i sportsko-rekreativne sadržaje za građane.

- Otvaramo Kampus građanima, a u narednom periodu ćete vidjeti novu viziju Kampusa, kako će on izgledati u jednom od najboljih prostora ne samo u BiH nego i regiji – rekao je premijer Forto.

Ministrica za nauku, visoko brazovanje i mlade KS Aleksandra Nikolić je uvjerena da će studenti i akademska zajednica, kao jedno tijelo, ubuduće imati adekvatan i ljepši prostor za rad, stvaranje ideja, kreiranje ljepše budućnosti.

- Ovo je ogroman prostor i dio je grada i treba da vrati svoju funkciju. Gradimo urbano područje u centru grada, otvaramo ga našim građanima i gostima koji dolaze u Sarajevo da uživaju, druže se s nama, da razmjenjujemo ideje. Sada zaista Kampus postaje centar okupljanja ljudi dobre volje i omogućava razmjenu ideja, kreiranje kulturnih događaja, po čemu je Sarajevo uvijek bilo poznato, taj sarajevski duh – istakla je ministrica Nikolić.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj je kazao da je u interesu Univerziteta uređenje Kampusa, da prostor bude sređen, i povrh svega da bude siguran za studente i profesore, jer su ruševne zgrade predstavljale rizik za prolaznike.

- Imamo ozbiljan plan da ovaj prostor postane uređena površina koju će studenti i profesori sedam fakulteta koristiti. Prva faza projekta je bila uklanjanje rastinja, druga faza je rušenje i čišćenje starih zgrada, a treća će biti izgradnja sportskih terena i staza, do konačne izgradnje Kampusa kao lokacije na koju će preseliti neki fakulteti – kazao ja rektor Škrijelj.

Najavio je izradu novog master plana za Kampus, a za taj projekt će Evropska investiciona banka za razvoj izdvojiti 500.000 eura.

Također je izrazio nadu da će u proljeće zvanično započeti i projekt gradnje univerzitetske biblioteke, jedne od najvećih u regiji, a koju finansira Saudijski fond za razvoj. Iako je realizacija projekta trebala ranije početi, tender za građevinske radove je ponovljen jer nije bilo prijavljenih građevinskih kompanija koje bi kvalitetno odgovorile izazovu.

- UNSA počinje sa gradnjom obejakata u Kampusu. Mislim da će UNSA u narednim godinama biti jedno od strateških gradilišta u KS. Naša ideja jeste da se izgradnja Kampusa proglasi strateškim projektom od interesa za Kanton i Grad Sarajevo – istakao je rektor.

Općina Novo Sarajevo je intenzivno uključena u projekt uređenja Kampusa, te je za realizaciju projekta osigurala 250.000 KM.

Izvođač radova je firma Harysco.d.o.o. a predstavnik te firme Armin Pašić kazao je da imaju plan srušiti pet objekata. Rok izvođenja radova je 30 dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.