open-navfaktor-logo
search
Međunarodni
Počeo poslovni forum u Sarajevu: BiH prepoznata kao investicijski potencijal
Međunarodni poslovni forum održava se u organizaciji Udruženja nezavisnih industrijalaca i poduzetnika Turske (MUSIAD)
17.10.2019. u 11:25
get url
text

Više stotina potencijalnih investitora nalazi se danas u Bosni i Hercegovini gdje prisustvuju Međunarodnom poslovnom forumu (IBF).

Međunarodni poslovni forum održava se u organizaciji Udruženja nezavisnih industrijalaca i poduzetnika Turske (MUSIAD). IBF se, u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH, održava s ciljem skretanja pažnje na trgovinski i investicioni potencijal Bosne i Hercegovine.

Na forumu je učešće uzeo i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović koji je kazao da kada analiziramo ekonomske parametre u zemlji vidimo da su oni iz godine u godinu u značajnom porastu. BiH, dodao je, posjeduje izuzetne prilike za investiranje i mnoštvo nedovoljno iskorištenih resursa.

Izrazio je zadovoljstvo što učestvuje u Forumu čiji je cilj usmjeravanje fokusa na privredni i investicijski potencijal Bosne i Hercegovine.

-Kao što to slogan Foruma lijepo ističe, 'Ujedinjeni smo u namjeri da različitosti pretvorimo u prilike'. Riječ je o Bosni i Hercegovini sa njenim strateškim položajem, multikulturalnom strukturom, vezama s Istokom i Zapadom, historijskim, kulturološkim, obrazovnim, industrijskim i resursnim kvalitetama i komparativnim prednostima, kao sjajnoj prilici za privrednike i investitore. Naša zemlja posjeduje sve potrebne pretpostavke da bude ključna tačka i svojevrstni centar za razvoj regionalne saradnje - rekao je Džaferović u obraćanju.

Stručna i kvalificirana radna snaga

Dodao je kako kada analiziramo ekonomske parametre u BiH, vidimo da su oni iz godine u godinu u značajnom porastu.

-Značajno raste broj zaposlenih, BDP također raste, imamo značajan porast izvoza, a ostvaren je i veći nivo stranih investicija. Naša radna snaga je stručna i kvalificirana, potpuno konkurentna na evropskom tržištu rada. Posjedujemo dugu industrijsku tradiciju i tradiciju u poslovanju na međunarodnom tržištu, poput onih na Bliskom istoku, u Sjevernoj Africi i Aziji. Nalazimo se u blizini tržišta Evropske unije i imamo potpisane ugovore o slobodnoj trgovini s Republikom Turskom, zemljama EFTA-e i EU, što kompanijama iz BiH otvara tržište od 600 miliona stanovnika - istakao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, BiH ima nisku stopu poreza na dobit, niže operativne troškove i cijene električne energije.

-BiH ima jednu od najstabilnijih valuta i najnižu stopu inflacije u regiji. Zakonski okviri su uredno regulirani i povoljni za strane investitore koji uživaju jednak status s domaćim investitorima - naglasio je član Predsjedništva BiH.

Podsjetio je na izvještaje Vijeća stranih investitora koji pokazuju da je 84 posto članova ispunilo i prebacilo poslovna očekivanja tokom posljednje tri godine, dok 70 posto njih planira reinvestirati u BiH. U istom izvještaju se navodi da su elementi koji zadržavaju strane investitore u BiH prvenstveno kvalificirani i konkurentni ljudski resursi, blizina EU, nizak porez na dobit i PDV i dobri servisi za podršku biznisu.

-U ime državnih vlasti Bosne i Hercegovine mogu da kažem da smo čvrsto posvećeni jačanju političke stabilnosti i unapređenju poslovnog ambijenta kroz ekonomske procese, kako bismo omogućili što veći broj razvojnih investicija - rekao je Džaferović.

Smatra da BiH posjeduje izuzetne prilike za investiranje i mnoštvo nedovoljno iskorištenih resursa.

-Trenutno je iskorištena trećina energetskih potencijala, a ogroman prostor za investicije se nalazi u eksploataciji ruda i minerala, ali i turizmu, koji je jedan od najvažnijih potencijala ove lijepe zemlje. Važno je spomenuti da broj turista raste konstantno već godinama. Otvorene su mogućnosti za eko, banjski i turizam treće dobi. Izvještaj Svjetske banke kaže da je Bosna i Hercegovina po hidropotencijalu prva u regiji, a sedma u Evropi. Pored velikog šumskog bogatstva i mogućnosti prerade drveta i proizvodnje biomase, imamo i velike površine neobrađenog, ali plodnog i nezagađenog zemljišta, koje uz povoljne klimatske uslove Bosne i Hercegovine čine idealnu kombinaciju za organsku i konvencionalnu proizvodnju hrane, poljoprivredu i stočarstvo - kazao je Džaferović u obraćanju prisutnima na IBF-u.

Uz sve to, mišljenja je, Bosna i Hercegovina ima ogroman potencijal u halal industriji i turizmu, pogotovo uz ambiciju Sarajeva da postane regionalni centar halal industrije, koja je globalno u velikom zamahu.

-Slijedeća važna prilika je metaloprerada u kojoj posjedujemo dugu tradiciju i znanje. Ovaj sektor pruža posebne mogućnosti u proizvodnji autodijelova, što su naše kompanije dokazale uspješnom saradnjom s vodećim svjetskim brendovima. Otvorene su mogućnosti saradnje u namjenskoj industriji, koja je tokom proteklih pet godina preporođena, a prihodi udvostručeni. IT industrija u BiH okuplja talentirane stručnjake sposobne da dogovore poslove s svjetskim kompanijama najvišeg nivoa - istakao je član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, u periodu koji je pred nama, Bosna i Hercegovina će započeti velike projekte u infrastrukturi, koji će dati ozbiljan dodatni zamah ekonomiji.

-Pored projekata izgradnje koridora 5c i bloka 7 TE 'Tuzla', posebno nas raduje izgradnja autoputa Sarajevo – Beograd u saradnji sa Srbijom - projekat koji pomaže Republika Turska. Autoput između Sarajeva i Beograda, osim ekonomskih benefita, doprinijeće i stabilnosti i boljim odnosima cijeloj regiji, što je, opet, preduslov za dodatni razvoj. Republika Turska, također značajno pomaže razvoj stočarstva u BiH, putem kvota odobrenih za izvoz mesa i mesnih prerađevina iz BiH. Ovaj projekat je ujedno podrška našim povratnicima. Saradnja s Turskom je snažna u svim segmentima društveno-političkog života. Turska svakodnevno dokazuje da je veliki prijatelj Bosni i Hercegovini, ali i svim državama u cijelom regionu. Njena uloga na Balkanu je stabilizirajuća, a ekonomsko čudo koje se desilo u Turskoj primjer koji svima nama može biti putokaz kako da i sami napredujemo - poručio je Džaferović.

Pozvao je prisutne privrednike da investiraju u BiH i oni koji to na vrijeme učine će profitirati i ostvariti prednost nad drugima.

-Stoga, gradimo zajedno i ustrajmo na rješenjima koja gledaju ka budućnosti. Uvjeren sm da smo u stanju zajedno prevazići sve izazove i eventualne prepreke koje se pojave na ovom putu - dodao je Džaferović. 

 Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza VTK/STK BiH, kazao je da je cilj IBF-a iskoristiti trgovinski investicijski potencijal zemlje domaćina. 

- Za BiH je jedna od velikih mogućnosti da je IBF prepoznao BiH kao zemlju u kojoj je potrebno i moguće iskoristiti upravo taj trgovinski investicijski potencijal - rekao je Ališković.

Investitori će obići najznačajnije bh. fabrike

Prema njegovim riječima, tokom tri dana, koliko traje Forum, fokus će biti na panel diskusijama iz sektora prehrane, poljoprivrede i stočarstva, zdravstva, metalo prerade, namještaja i turizma, zatim će biti realizovane posjete fabrikama kao i posjeta Konjicu, Jablanici, Mostaru, Blagaju i Počitelju.

- Trenutni trgovinski odnosi između BiH, Turske i zemalja iz regiona, je dostigao obim od 700 miliona eura. Veći dio tog trgovinskog obima, skoro 80 posto, se realizuje s Turskom. Preostali dio je za druge zemlje. Današnjim dolaskom velikog broja privrednika, ne samo iz Turske, nego i iz regiona, cilj BiH jeste da se ti trgovinski odnosi podignu u kratkom periodu na više od milijardu eura - rekao je Ališković.

Podsjetio je da će investitori obići i najznačajnije bh. fabrike gdje je već dogovoreno i potpisivanje određenih sporazuma. 

- Naš cilj je da pokušamo iskoristiti našu prednost određenih sporazuma koje imamo s EU-om - pojasnio je Ališković.

Kako je kazao, posljednjih godina imaju povećanje rasta investicija u BiH s tendencijom rasta. O značaju Foruma govorio je i Gazi Misirli, zamjenik predsjednika IBF-a. 

- Želim da istaknem da godinu radimo na pripremi Foruma. U posljednju godinu uspjeli smo da posjetimo najznačajnije pogone koji postoje u BiH - rekao je Misirli. 

Posebno su se, naglasio je, fokusirali na prehrambeni sektor, na stočarstvo, na drvnu industriju, zdravstveni sektor kao i na sektor turizma. 

- Nakon urađenih analiza ovih sektora, uspjeli smo da dovedemo više od 600 privrednika koji dolaze iz zapadne Evrope, Turske kao i SAD-a. Uvidjeli smo da BiH, koja ima određene sporazume i s Turskom i s EU-om, stvara potencijal koji se može iskoristiti u pogledu investiranja. To nam je naročito interesantno u pogledu prehrambene industrije. Upravo danas je s nama jedan od najvećih proizvođača pilećeg mesa i jaja - rekao je Misirli.

Prema njegovim riječima, i danas će biti potpisani i neki sporazumi. Tu je danas, kako je kazao, i velika delegacija iz sektora namještaja.

- Prepoznajemo i namještaj i mogućnosti BiH kao jedan od sektora u kojem postoji veliki potencijal - poručio je Misirli.

Danas će u BiH biti otvoreno predstavništvo MUSIAD-a

Zamjenik predsjednika MUSIAD-a Adnan Bostan izjavio je danas da je IBF inicijativa koju održavaju svake godine u nekoj od zemalja s ciljem da se kroz poslovne razgovore poduzetnika razmotre ekonomski potencijali zemlje domaćina. 

- To je platforma na koju smo doveli 300 potencijalnih investitora iz Turske, 200 iz regiona, zemalja Zaljeva, Bliskog istoka, Afrike i naših članica iz Evrope i Amerike, zajedno s bh. privrednicima kojih je prijavljeno više od 200. Cilj nam je da ih spojimo i da kroz današnje razgovore dođemo do konkretnih zajedničkih projekata. Cilj je da tokom današnjih poslovnih razgovora da se ostvari trgovinski investicijski potencijal od milijardu dolara - pojasnio je Bostan.

Najavio je i da će danas u BiH biti otvoreno predstavništvo MUSIAD-a. Cilj je uspostava, kako je kazao, još jednog mosta koji će povezati privredu i privrednike. 

Poslovni forum u glavnom gradu BiH organizuje Udruženje nezavisnih industrijalaca i biznismena (MUSIAD) u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH. MUSIAD predstavlja najveću poslovnu organizaciju u Turskoj, koja ima oko 10.000 članova, najmanje 221 predstavništvo i kontakt centar u svijetu, a na taj način omogućava zaposlenje za oko 1,6 miliona ljudi. MUSIAD na godišnjem nivou organizuje IBF, odnosno Međunarodni poslovni forum.

Međunarodni poslovni forum IBF koji se svake godine fokusira na globalna ekonomska pitanja, izabrao je Bosnu i Hercegovinu za domaćina 23. godišnjeg IBF-a pod motom "Za snažniju budućnost, vrijeme je da se ujedinimo i budemo kao jedno".

Cilj 23. godišnjeg sastanka u Sarajevu je skrenuti pažnju na trgovinski i investicioni potencijal Bosne i Hercegovine, posebno u sektorima prehrane, poljoprivrede, stočarstva, turizma, građevinarstva, zdravstva, metala, namještaja i šumskih proizvoda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.