open-navfaktor-logo
search
London
Počeo samit lidera NATO-a: Ovo je najuspješniji savez u historiji
Prvi čovjek NATO-a Stoltenberg je na početku zasjedanja istakao da je to najuspješniji savez u historiji koji se mijenjao u skladu s promjenama u svijetu
04.12.2019. u 13:02
get url
text

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da će, unatoč razlikama među članicama, savez i dalje biti okupljen oko glavne zadaće, odnosno zajedničke sigurnosti, javlja Anadolu Agency (AA).

U Londonu je počeo Samit koji je okupio predsjednike i premijere članica tog saveza, a okupljeni će pokušati usaglasiti sigurnosne planove.

Sjedinjene Američke Države (SAD) usprotivile su se nacrtu sigurnosnog plana NATO-a o Turskoj u kojem se ukazuje prijetnja terorističke organizacije YPG/PYD/PKK, a Turska je poručila da neće odobravati sigurnosne planove drugih članica sve dok taj plan ne bude odobren.

Prvi čovjek NATO-a Stoltenberg je na početku zasjedanja istakao da je to najuspješniji savez u historiji koji se mijenjao u skladu s promjenama u svijetu.

On je kazao da je to jedina platforma koja okuplja Sjevernu Ameriku i Evropu i savez koji brine za sigurnost blizu milijardu ljudi.

Domaćin samita i premijer Velike Britanije Boris Johnson je u uvodnom obraćanju istakao kako NATO obilježava sedam decenija postojanja i kako okuplja 29 zemalja.

-Činjenica da danas živimo u miru, pokazatelj je na čemu se temelji ovaj savez. Suština je da niko neće pomišljati da nas pobijedi sve dok smo zajedno i da niko ne može započeti rat - poručio je Johnson.

 Ukazujući na Peti član Sjevernoatlantskog sporazuma, prema kojem se napad na bilo koju članicu tretira napadom na cijeli savez, Johnson je kazao da bi jedini slogan NATO mogao glasiti "svi za jednog, jedan za sve".

Johnson je dalje kazao da se kroz historiju pokazalo da mir ne treba shvatati kao garanciju stanja. On je kazao da je Velika Britanija izdvojila dva posto bruto društvenog proizvoda za potrebe odbrane u skladu s postignutim sporazumom te je kazao da sve članice trebaju uskladiti svoja djela s riječima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.