open-navfaktor-logo
search
NATO put BiH
Počeo sastanak u Predsjedništvu BiH: Komšić sa ambasadorima SAD-a i Velike Britanije o ANP-u
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik protivnik je slanja ANP-a te najavljuje da će, ukoliko ga Željko Komšić i Šefik Džaferović preglasaju na sutrašnjoj sjednici, pokrenuti proceduru zaštite vitalnog entitetskog interesa
19.08.2019. u 11:19
get url
text

Sastanak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića sa ambasadorima SAD-a i Velike Britanije u BiH, Ericom Nelsonom i Matthewom Fieldom, počeo je u zgradi Predsjedništva BiH.

Na sastanku bi se, prema nepotvrđenim najavama, trebalo razgovarati o Godišnjem nacionalnom programu (ANP), dokumentu koji se nalazi na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predsjedništva BiH i čije slanje u sjedište NATO-a u Briselu, kao prve obaveze BiH u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP), predstavlja kamen spoticanja u procesu formiranja vlasti u BiH. Nakon sastanka nije predviđeno obraćanje medijima već će se akteri oglasiti saopćenjem za javnost.

{$galerijaFotografija}

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik protivnik je ispunjavanja te obaveze BiH te najavljuje da će, ukoliko ga Željko Komšić i Šefik Džaferović preglasaju na sutrašnjoj sjednici, pokrenuti proceduru zaštite vitalnog entitetskog interesa.

Ukoliko se ANP nađe na dnevnom redu redovne sjednice Predsjedništva BiH, te ukoliko se ne postigne saglasnost po tom pitanju, izvjesno je da BiH sutra neće dobiti mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH. To bi se pitanje trebalo razmatrati na narednoj vanrednoj sjednici, koja je sazvana na Dodikov zahtjev i koja bi se trebala održati odmah nakon redovne sjednice.

S tim u vezi je otvorena mogućnost izostavljanja ANP-a sa dnevnog reda, ali i odgađanja vanredne sjednice, što je najavio upravo Dodik. 

Slanje ANP-a obaveza je usklađena sa Principima za formiranje vlasti u BiH, koje su početkom augusta potpisali lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a. Tim je sporazumom definiran i rok njegovog važenja, koji istječe 5. septembra. Uzimajući u obzir postojeće suprostavljene stavove, teško je očekivati da će usaglašavanje stavova u vezi sa ANP-om te izbor mandatara i novog saziva Vijeća ministara BiH biti realizirano u predviđenom vremenskom okviru.

Sastanak Komšić i ambasadori 19.08.2019
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.