open-navfaktor-logo
search
Dani trgovine
Počeo tradicionalni vašar u Visokom: Za trgovce najam štandova skup, svake godine sve lošije
Već pet godina štand na vašaru ima i Redžep iz Bosanske Krupe, kaže da je njegova porodica i prije toga učestvovala u Danima trgovine
28.07.2019. u 09:47
get url
text

U Visokom se tradicionalno od 27. jula do 2. augusta održava vašar, Dani trgovine.

Ovaj grad je kroz svoju historiju poznat po trgovini pa i ne čudi da se jedan ovakav događaj tradicionalno organizira svake godine. Zadnje sedmice jula u centru čaršije se okupe trgovci iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, neko nudi odjeću, neko obući, drugi pak tašne, peškire, zavjese, igračke, razne sitnice za kuću, a u ljetnim baštama se može počastiti i pečenjem.

Kupci također dolaze iz okolnih gradova, a svako za sebe može pronaći ponešto.

Već pet godina štand na vašaru ima i Redžep iz Bosanske Krupe, kaže da je njegova porodica i prije toga učestvovala u Danima trgovine te da je on samo nastavio tradiciju.

- Ovo je jedini vašar na kojem volim da radim. Ranije je bilo više ljudi, ali prošle godine je bilo manje posla. Ovdje me ljudi već poznaju, imam mušterije koje već godinama kod mene kupuju – kazao je Redžep.

Visočanka Paula Mimić pamti i vašare koji su se održavali prije više godina, a svake godine ima svoj štand.

- Na visočkom ljetu prodajem nekoliko godina. Ove godine sam ispred svoje radnje pa su povoljniji uslovi, za razliku od štandova koji se inače zakupljuju, za sedam dana bude dosta skuplje. Mi svi koji držimo radnje smo prisiljeni da izađemo i da platimo štand ispred naše radnje iako podliježemo drugim obavezama. Visočko ljeto je jako lijepa manifestacija, tada živi grad. Manifestacija je dobra, jedino što ja zamjeram jeste čistoća. Prije su bile neke vreće za smeće, bilo je to u sklopu plaćanja štanda, ali eto navečer se pometu ulice i u principu nije loše. Nadamo se da ćemo nekako uspjeti pokriti troškove, a nešto i zaraditi – ističe Mimić.

Kaže kako je u ekonomskom pogledu svake godine vašar sve lošiji, ali da je vašar ipak poseban u Visokom, piše portal visoko.co.ba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.