Počinje nova umjetnička sezona: Evo kada i kojim predstavama sarajevska pozorišta otvaraju svoja vrata

Objavljeno: 05.09.17 u 12:47 Autor: M. Ču.

Nove umjetničke sezone uskoro počinju u sarajevskim pozorištima. Kojim predstavama će pozdraviti publiku Narodno Pozorište Sarajevo, Sarajevski ratni teatar SARTR, Pozorište mladih Sarajevo i Kamerni teatar 55 pročitajte u nastavku. 

Narodno pozorište Sarajevo

Novu umjetničku sezonu Narodno pozorište Sarajevo otvorit će 15. septembra svjetski poznatom operetom "Kneginja Čardaša" koja je na repertoaru s početkom u 19.30 sati. U pitanju je vesela opereta koju krase prekrasne arije, atraktivni ples i zanimljiva scenska igra. Biser muzičkog opusa Emmericha Kalmana, izvode solisti i Hora Opere, članovi ansambla Baleta i Drame NPS, uz orkestralnu pratnju Sarajevske filharmonije.

"Kneginja Čardaša" je priča o zabranjenoj ljubavi između kabaretske plesačice Sylve Varescu i mladog kneza Edwina Ronalda, a ujedno je i kritika lažnog morala i svjetonazora malograđanskog društva. Uz zvuke poznatih arija i dueta u taktu valcera i mađarskog čardaša, te nizom komičnih situacija predočena je priča jedne ljubavi protiv koje su se svi urotili, ali koja na kraju, ipak, pobjeđuje.

Sarajevski ratni teatar SARTR

Sarajevski ratni teatar SARTR svoju 26. sezonu otvorit će predstavom "Vesela večer u Sarajevu", koja će 5. i 6. septembra u 20 sati biti izvedena u Muzeju književnosti i pozorišne mjetnosti BiH.

"Vesela večer u Sarajevu" nastala je prema dramskom tekstu i u režiji Dubravke Zrnčić-Kulenović ima za cilj da ukaže na tradicionalne vrijednosti zaboravljenog Sarajeva, na sijela koja su bila glavna okupljališta umjetnika i intelektualaca, stranaca i naših građana i koja su značajno utjecala na razvoj kulture i umjetnosti, na uspostavljanje kvalitetnih međuljudskih odnosa i na upoznavanje sarazličitostima i specifičnostima naroda i etničkih skupina.

Uz glumce Maju Salkić, Sonju Goronja, Mehmeda Porču, Seada Pandura i Sanjina Arnautovića, učestvuju i članice vokalnog ansambla "Korona" Anida Isanović i Dunja Kazić, a harmoniku svira Kaća Hadžifejzović.

Pozorište mladih Sarajevo

Pozorište mladih Sarajevo svoja vrata publici će otvoriti "Vremenskim tunelom" 18. septembra u 20 sati. U pitanju je predstava autora Nenada Veličkovića i reditelja Admira Glamočaka. Radnja prati tri studenta (dva mladića i djevojka) ulaze u "Bosansku piramidu sunca", tražeći dokaze koji će potvrditi ili pobiti teoriju o Bosni kao kolijevci civilizacije. Tako počinje njihovo putovanje kroz vrijeme i historiju Bosne i Hercegovine.

Naime, ono što je izgledalo kao obična rupa u padini brda pretvara se u vremenski tunel, tunel iz kojeg izlaz vodi uvijek u neki drugi dio bh. historije. Susreću Ivana de Kazamarisa, Aliju Sirotanovića, Gavrila Principa, Bašeskiju, Šantića i Ćorovića (i Eminu?), Valtera Perića, Branislava Nušića, borce ispod sarajevske piste…

U svim tim susretima na različite načine oni otkrivaju da su okolnosti i protagonisti drugačiji, ali da je suština političke nestabilnosti u Bosni ista u svim vremenima, i da je posljedica (podjednako) koliko stranih utjecaja i aspiracija toliko domaće indiferentnosti i neobrazovanosti.
Uloge u predstavi igraju: Ajla Cabrera, Alen Muratović, Aldin Omerović, Edin Avdagić, Sanin Milavić, Semir Krivić, Edhem Husić, Mirza Dervišić, Damir Kustura, Suada Ahmetašević, Elma Ahmetović i Mirza Tanović.

Kamerni teatar 55

Kamerni teatar 55 novu sezonu započet će 14. Septembra kultnom predstavom "Žaba" u kojoj igraju sjajni glumci: Emir Hadžihafizbegović, Aleksandar Seksan, Mirsad Tuka I Moamer Kasumović.
"Žaba" govori o postratnom Sarajevu i snalaženju četverice prijatelja i braće u tom ludilu u kojem su srušeni sistemi vrijednosti. Nastala je prema dramskom tekstu Dubravka Mihanovića u režiji Elmira Jukića.

Predstava je ekranizirana u istoimeni film koji je doživio veliki uspjeh na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.