"Počistila" i punicu Fehimu: Čistačica Tarika i Lejle Filipović tvrdi da je krađu priznala pod prisilom

Objavljeno: 18.05.17 u 18:04

Na optuženičku klupu Općinskog krivičnog suda u Zagrebu sjela je Anica Jurilj (50) koju tužilaštvo tereti da je ukrala zlatni nakit i novac supružnicima Tariku i Lejli Filipović.

Tarik Filipović sa suprugom Lejlom
Tarik Filipović sa suprugom Lejlom

Jurilj su Filipovići angažirali krajem 2010. da im za 40 kuna po satu čisti kuću, a nakon tri godine saradnje, otkrili su da im je kuća u Kustošiji ekstra "počišćena" odnosno da su "olakšani" za 150.000 kuna (oko 40.000 KM). Prema optužnici, poznatom glumcu je ukrala pet zlatnih dukata, tri burme, tri zlatne ogrlice te jednu s biserima, osam dječijih zlatnih narukvica i šest naušnica, prsten s briljantom od 5000 eura, 100 dolara i druge predmete.

- Razumijem šta mi se stavlja na teret. Ne smatram se krivom, a postavljeni imovinsko-pravni zahtjev od 150.000 kuna je neosnovan. I dalje nisam zaposlena, nemam prihode, ne primam naknade, na berzi sam i povremeno nešto radim – rekla je optužena Jurilj sudiji Dariju Lokasu.

O priznanju krađe Jurilj je potpisala i potvrdu kod javnog bilježnika uz obećanje da će glumcu i njegovoj supruzi vratiti novac, a kako do obeštećenja nije došlo, slučaj je završio na policiji te DORH-u koje za nju traži godinu dana zatvora, piše Jutarnji list.

Njena advokatica Gordana Đurđević je istaknula da je izjava, na temelju koje je Općinsko državno odvjetništvo pokrenulo postupak, sačinjena pod prisilom. Ujedno je zatražila, a što je sud i uvažio, da estradni par na iduće ročište 'donese materijalne dokaze o navodno ukradenim predmetima poput računa, certifikata, kutijica zlatarna...'.

- Neuvjerljiva je količina nakita za čiju se krađu tereti, pa stoga treba dopuniti optužbu da se vidi stvarna vrijednost predmeta. Ako je postojao vrijedan prsten s briljantom, to je komad nakita za koji se mora imati račun, kutija... Troje oštećenika je dalo različite vrijednosti od 4.000 do 6.000 eura. Sigurno postoji trag na koji je način taj prsten ušao u njihov život. Svaki gram zlata u ovom slučaju bitno utječe na vrijednost navodne količine ukradenog nakita. To govorim iz ličnog iskustva. Dva sam puta bila žrtva provale i policiji sam dostavila album sa fotografijama – rekla je Đurđević.

Pokradeni glumac se požalio istražiocima da su nakit držali u garderobi u spavaćoj sobi.
-Punica Fehima došla nam je u posjet. Na moj rođendan primijetila je Anicu da se čudno ponaša dok izlazi iz gostinjske sobe u kojoj je Fehima bila smještena. Otišla je provjeriti novčanik, falilo joj je 100 kanadskih dolara i zlatni prsten. Anica je priznala krađu. Pravdala se da joj je muž zapao u probleme, da mu kamatari prijete i da je nakit prodala. Kod javnog bilježnika potpisala je potvrdu i obavezala se nadoknaditi štetu. Htjeli smo to riješiti mirnim putem, no do danas ništa nije vratila niti je pokazala namjeru da vrati makar dio – rekao je Filipović.

Jurilj, pak, tvrdi suprotno.

- O svom odnosu s Tarikom ne želim govoriti jer je to nešto privatno, lično i intimno. Shvatite me kao ženu. Te 2010. sam počela raditi za njih dvaput sedmično po 6-7 sati. Dali su mi ključ. Često sam bila sama u stanu, a 11. marta 2013. našla sam se u situaciji da sam kod sebe imala te neke predmete s kojima sam otišla u Dubravu. Dva dana kasnije Tarik me s Lejlom pozvao na kafu. Rekao mi je da zna da sam pogriješila. Optužio me pred Lejlom koja je samo šutjela. Potpisala sam 25. marta te godine potvrdu kod bilježnika o povratu novca, ali nisam čitala šta potpisujem. Kako su se ti predmeti (veliki i mali dukat, prsten i lančić) našli u mojoj torbi toga dana, treba pitati Tarika. O Fehiminim stvarima ništa ne znam - uvjeravala je neuspješno tužioce Jurilj, koja je ukradene stvari navodno prodala u Dubravi za 10.000 kuna.