open-navfaktor-logo
search
Predmet "Profit"
Pod istragom: Hasanu Ćelamu Sud zabranio obavljanje funkcije predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH
Kantonalni sud u Sarajevu je na prijedlog sarajevskog Kantonalnog tužilaštva Hasanu Ćelamu, koji je prije dva mjeseca hapšen u akciji kodnog naziva "Profit" odredio mjere zabrane, potvrđeno je iz Tužilaštva.
11.02.2021. u 13:55
get url
text

Njemu je zabranjeno obavljanje funkcije predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH, zabranjen mu je ulazak u službene prostorije Komisije, a izrečena mu je i zabrana prilaska svjedocima u ovom slučaju, potvrdila je glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić.

VEZANI TEKST - Za još dva mjeseca produžen pritvor osumnjičenim u predmetu "Profit"

Kantonalni sud u Sarajevu prije mjesec je do početka marta produžio pritvor Zijadu Blekiću, Edinu Dizdaru, Daveru Halilbegoviću, Arminu Mulahusiću i Jasminu Jusufraniću, koji su također osumnjičeni u ovom predmetu.

Tužilaštvo, podsjetimo, vodi istragu protiv više osoba, koje tereti da su u sklopu organizovane kriminalne grupe počinili krivična djela zloupotreba položaja, pranje novca, prevara u privrednom poslovanju i na taj način stekli ogromnu nezakonitu imovinsku korist.

Nakon hapšenja Tužilaštvo je pritvor tražilo za Smiljku Jusufranić, Edina Dizdara i Zijada Blekića, za koje se tvrdi da su organizirali kriminalnu grupu, te Muharema Bajrića, Armina Mulahusića, Davera Halilbegovića, Hasana Ćelama, Edina Muftića, Alena Murguza, Jasmina Jusufranića i Branislava Petrovića, koji su prema tvrdnjama Tužilaštva postali članovi te grupe.

VEZANI TEKST - Tužilac: Stekli su milione; Advokat: Kako je domaćica Smiljka mogla biti šef kriminalne grupe?

Sud je prihvatio prijedlog samo u odnosu na ovih pet osumnjičenih, dok su ostali pušteni da se brane sa slobode, uglavnom bez mjera zabrane.

Prema tvrdnjama Tužilaštva koje su se mogle čuti na ročištu za određivanje pritvora, osumnjičeni su, iskorištavanjem pozicija u više firmi, sklapali fiktivne ugovore, ugovore o pozajmicama i cesijama.

Također, sumnjiče se da su manipulativnim radnjama na tržištu vrijednosnih papira, te višemilionskim transkacijama posredstvom FIMA banke, ostvarili nezakonitu imovinsku korist od oko 30 miliona KM.

Samo članovima porodice Jusufranić se na teret stavlja da su nezakonito stekli skoro šest i po miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.