open-navfaktor-logo
search
Nepravilnosti
"Pod lupom": Zabilježene veće prijave ili odjave birača u sedam općina u BiH
Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' upozorila je danas na veliki broj nepravilnosti koje su njeni posmatrači uočili u periodu posmatranja predizbornih aktivnosti za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini.
29.10.2020. u 15:10
get url
text

Predstavljajući rezultate posmatranja u periodu od 7. septembra do 25. oktobra ove godine, rečeno je da su posmatrači Koalicije "Pod lupom" zabilježili su 880 izbornih nepravilnosti.

Najveći broj nepravilnosti odnosi se na preuranjenu izbornu kampanju, te su do 16. oktobra Koaliciji "Pod lupom" prijavljena 242 slučaja u 65 općina i gradova. Slijedi rad državnih službenika u izbornoj kampanji sa 117 slučajeva u 41 općini ili gradu, te zloupotreba javnih resursa. Ukupno je zabilježen 101 slučaj ove nepravilnosti u 45 općina.

Kako je rečeno na online konferenciji za novinare, posmatrači Koalicije "Pod lupom" prijavili su i 59 slučajeva zloupotrebe ličnih podataka, 50 slučajeva trgovine mjestima u biračkim odborima, 50 slučajeva pristrasnog izvještavanja medija, te 43 slučaja pritisaka na birače u 29 općina/gradova u BiH. Zabilježena su 32 slučaja izazivanja etničke, vjerske ili druge netrpeljivosti, izloženost medija ili NVO-a pritiscima u 25 općina.

- U sedam općina su zabilježene veće prijave ili odjave birača, što može upućivati na izborni inžinjering. To su Srebrenica, Nevesinje, Trnovo (FBiH), Bratunac, Istočni Drvar, Višegrad i Žepče. Pod većim prijavama ili odjavama birača podrazumijevamo promjene u biračkom tijelu od +/-5 posto u broju birača - saopćili su iz Kolacije "Pod lupom".

Od preostalih nepravilnosti, 88 se odnosi na propuste u radu lokalnih izbornih komisija i 66 na druge vrste nepravilnosti. Trgovina mjestima u biračkim odborima je ključna izborna nepravilnost koja se dešava u ovom periodu.

"Pod lupom" navodi kako postoje sumnje da ima više fantomskih političkih subjekata nego autentičnih političkih subjekata koji se nadmeću na izborima. Naveli su primjer Doboja, grada od oko 63.000 registrovanih birača, gdje je 87 političkih subjekata ovjerenih za izbore – na svakih 730 birača ide jedan politički subjekt.

Navode kako istraživanja govore da čak 70 posto ovih političkih subjekata su fantomski politički subjekti kojima nije cilj da dobiju glasove na izborima.

- Izborni zakon BiH jasno propisuje da politički subjekti ovjereni za učešće na izborima mogu imati samo po jednog predstavnika u sastavu jednog biračkog odbora. I pored ove jasne odredbe, politički subjekti nerijetko potežu za raznim sredstvima kako bi se domogli većeg broja mjesta u biračkim odborima. Primarno to rade na dva načina: 1) registruju fantomske političke subjekte ili nezavisne kandidate kojima nije cilj osvojiti glasove na izborima već domoći se mjesta u biračkim odborima za političke subjekte koji su ih registrovali, 2) direktno trguju mjestima između sebe ili kupuju mjesta u biračkim odborima od onih političkih subjekata koji nemaju interes u određenoj osnovnoj izbornoj jedinici - izjavio je Dario Jovanović, projekt menadžer Koalicije "Pod lupom". 

On je dodao kako će Koalicija "Pod lupom" sve prijavljene izborne nepravilnosti proslijediti na daljnje postupanje Centralnoj izbornoj komisiji BiH, te nadležnim tužilaštvima u slučaju sumnji na počinjenje krivičnih djela. Rečeno je kako je cilj Koalicije "Pod lupom" zaštita glasova građana birača, te kako ih ne zanimaju rezultati izbora, nego da ti rezultati budu stvarni odraz izborne volje građana.

Iz Koalicije "Pod lupom" pozvali su sve političke subjekte da se pridržavaju izbornih pravila u izbornoj kampanji te apelovali da ovi lokalni izbori u BiH, zakazani za 15. novembar, proteknu u demokratskoj atmosferi, mirno i dostojanstveno. Koalicija "Pod lupom" pozvala je građane da izađu i ostvare svoje pravo glasa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.