open-navfaktor-logo
search
Veznjak Barcelone
Podaci UEFA-e potvrđuju zašto je Pjanić jedan od najboljih veznjaka Evrope
Tehnički izvještaj za prošlosezonsko izdanje Lige prvaka koji je na svojoj zvaničnoj stranici objavila UEFA otkriva pregršt zanimljivih statističkih podataka koji baš i često ne mogu vidjeti, pogovoto ne u nekom konačnom zbiru.
27.10.2020. u 13:04
get url
text

Uz pretrčane kilometre fudbalera na utakmicama Lige prvaka, pa i maksimalne brzine u datom trenutku, jedan od onih zanimljivijih statističkih podataka svakako je postotak uspješnih dodavanja.

Apsolutni "vladari" ove discipline, ako je tako možemo nazvati, u proteklim godinama bili su Xavi Hernandez i Andres Iniesta, a nekadašnji Barcelonin dvojac znao je završiti susret u elitnom UEFA-inom takmičenju bez pogrešnog dodavanja.

Najprecizniji u predaji lopte u prošloj sezoni Lige prvaka, prema UEFA-inim zvaničnim statistikama, bio je belgijski veznjak i fudbaler Borussije Dortmund Axel Witsel. Čak 95 posto njegovim dodavanja bilo je precizno.

Još 11 fudbalera koji su prošle sezone igra u evropskoj eliti imalo je postotak tačnih dodavanja iznad 90 posto, a među njima je i fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić, koji je imao 91 posto uspješnih dodavanja.

Zanimljivo da u odabranom društvu u kojem se nalazi Pjanić nema fudbalera koji su prošle sezone branili boje Barce u Ligi prvaka, što možda dijelom i otkriva zbog čega je Zmaj stigao na Nou Camp.

Fudbaleri s najvećim postotkom u tačnosti predaje lopte:
Alex Witsel (Borussia Dortmund) - 95%
Toni Kroos (Real Madrid) - 94%
Ilkay Gundogan (Manchester City) - 94%
Sven Bender (Bayer Leverkusen) -
Rodri (Manchester City) - 93%
Thiago Alcantara (Bayern Munchen) - 91%
Jorginho (Chelsea) - 91%
Thiago Silva (PSG) - 91%
Presnel Kimpembe (PSG) - 91%
Mateo Kovačić (Chelsea) - 91%
Miralem Pjanić (Juventus) - 90%
Stefan de Vrij (Inter) - 90%

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.