Gradonačelnik i inicijator te ideje Ivan Vuković kazao je kako odluka o podizanju spomenika Titu ne predstavlja jugonostalgiju, već dokaz da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj orijentaciji.

- Antifašizam u Crnoj Gori je živ i država nema namjeru skrenuti s tog puta - poručio je Vuković, ocijenivši da u “Titovo vrijeme režim nije bio demokratski, ali su alternative tom režimu bile mnogo gore - javila je RTV Crne Gore.

U obrazloženju odluke navodi se da se na taj način trajno čuva uspomena na istaknutu osobu, revolucionara, borca protiv fašizma i jednog od najvećih svjetskih državnika 20. vijeka. Navodi se i da je Tito iznimno poštivao Crnu Goru i njezinu povijest.

- Uvijek spreman da joj za njene podvige oda najveće priznanje i pomogne u svemu što, za njegova vremena, nije mogla ili smjela sama učiniti - stoji u obrazloženju.

Podsjeća se, između ostalog, da je Tito bio jedinstven primjer u povijesti borbe protiv fašizma, jer kao komandant vojske bio je stalno na čelu svojih boraca i da je u toj borbi bio i ranjen.