open-navfaktor-logo
search
Godišnjica SDA Kalesija
Podmlađena SDA je u punoj snazi i to ćemo pokazati na općinskim izborima
Svečanom akademijom u sali BKC "Alija Izetbegović" u Kalesiji danas je obilježena je 30. godišnjica osnivačke skupštine Stranke demokratske akcije Kalesija.
20.08.2020. u 19:50
get url
text
SDA Kalesija

Prethodno su učesnici obilježavanja ovog jubileja učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća odali počast šehidima Kalesije i Bosne i Hercegovine na centralnom šehidskom spomen-obilježju u Kalesiji. Obilježavanje je proteklo u uvjetima primjerenim stanju korona virusa.

Predsjednica SDA Kalesija Hasiba Kurtić čestitala je svim članovima SDA i osnivačima 30. godišnjicu osnivanja stranke, i zaželjela dobrodošlicu prisutnim članovima Kantonalnog izvršnog odbora na čelu sa predsjednikom Fahrudinom Skopljakom, premijerom Vlade TK Denijal Tulumović, zastupnicima, ministrima i gostima. U svom referatu posebno se osvrnula na vrijeme osnivanja SDA u Kalesiji 1990. godine.

- Na današnji dan, 19.avgusta 1990. godine na Gradskom stadinu u Kalesiji održana je osnivačka skupština SDA Kalesija, koja je po svim ocjenama bila najveći politički skup ikad održan na ovim prostorima. Osnivanje SDA i osnivački skup posebno je bio prekretnica u buđenju nacionalne svijesti i kulturnom i svakom drugom preporodu kalesijskih Bošnjaka. Kalesijska SDA je bila značajan dio velikog bošnjačkog pokreta, oličenog u SDA i njenom lideru Aliji Izetbegoviću, pokreta koji je odbranio BiH od velikosrpske agresije. U ovoj godini kalesijska SDA sa podmlađenim rukovodstvom otvara novu stranicu u svom radu i djelovanju, sa velikim planovima. Prisjetimo izvornih demokratskih principa stranke i mnogih mudrih riječi našeg predsjednika Alije Izetbegovića, i da svako u okviru svojih mogućnosti da doprinos daljem jačanju Stranke demokratske akcije - kazala je Hasiba Kurtić.

Prisutnima se obratio Alija Tabaković, predsjednik SDA Srebrenica i kandidat probosanskih političkih stranaka za načelnika Srebrenice. Izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje obilježavanju 30. godišnjice SDA Kalesija, posebno zbog činjenice da istog dana prije 30 godina održana i osnivačka skupština SDA Srebrenica. Ukazao je na veliki značaj predstojećih izbora u Srebrenici, i izrazio zahvalnost Kantonalnom odboru SDA TK, Klubu poslanika SDA i općinskim organizacijama SDA na dosadašnjoj podršci.

Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA Tuzlanskog kantona, u svom obraćanju istakao je:

- Za ovih trideset godina SDA je prošla kroz turbulentna vremena, od uvođenja višestranačja do referenduma za nezavinost ove države, i organizacija odbrane od agresije. SDA je u punoj snazi, mi ćemo to pokazati na ovim izborima i ponovo će Kalesija biti bedem stranke SDA.

U ime osnivača SDA Kalesija na dane osnivanja SDA Kalesija podsjetio je Hazim Rančić, član Inicijativnog odbora SDA Kalesija, sada na poziciji zamjenika ministra finansija i trezora u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Press službe SDA Kalesija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.