open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Podmlađeni Slovenci dočekuju Zmajeve: Selektor legendarni rukometaš, najveća prijetnja dvojac Barcelone
Rukometaši Bosne i Hercegovine večeras od 20:00 sati gostuju u Mariboru selekciji Slovenije u meču prvog kola grupe 7 kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
13.10.2022. u 12:20
get url
text

Posljednja utakmica između Slovenije i Bosne i Hercegovine datira iz januara 2008. U pripremnoj utakmici u Kopru pobjeda je ostala na domaćem terenu nakon što je Slovenija pod vodstvom Mira Požuna bila bolja rezultatom 29:28.

Slovence sa klupe vodi legendarni Uroš Zorman, koji je u februaru ove godine izabran za selektora. Prethodno je u periodu od 2019. do 2021. bio pomoćni trener u reprezezentaciji.

Zorman je rekorder po broju nastupa za reprezentaciju Slovenije sa 225 nastupa, a dugo godina je bio i kapiten reprezentacije. Osvojio je srebrnu medalju na domaćem Evropskom prvenstvu 2004. godine, a dva puta nastupio je na Olimpijskim igrama (2004, 2016. godine).

VEZANI TEKST - Irfan Smajlagić odredio sastav Zmajeva za meč protiv Slovenije

U svojoj klupskoj karijeri četiri puta je osvojio Ligu prvaka sa tri kluba (Celje PL, Ciudad Real, Kielce).

Slovenci kao i Zmajevi u ovaj meč ulazi podmlađeni.

Zorman je čak desetoricu igrača mlađih od 26 godina, a samo peterica su starija od 30.

Umjesto Gašpera Marguča, Boruta Mačkovšeka i Tadeja Mazeja, koji su povrijeđeni, u posljednji momenat u sastav je uvrstio Domena Novaka, Aleksa Kavčića i Darka Cingesara.

Na spisku Slovenaca s: Jože Baznik, Klemen Ferlin i Urh Kastelic, Blaž Janc, Domen Novak, Tilen Kodrin, Darko Cingesar, Dean Bombač, Nejc Cehte, Jure Dolenec, Matic Grošelj, Nik Henigman, Aleks Kavčič, Domen Makuc, Jaka Malus, Rok Ovniček, Aleks Vlah, Blaž Blagotinšek, Matej Gaber, Kristjan Horžen i Stefan Žabić.

Najveća opasnost našoj reprezentacije dolazi od srednjeg beka Pick Szegeda Dena Bombača, te krila i srednjeg beka Barcelone Blaža Janca i Domena Makuca.

Pravdu na ovom suretu dijelit će arbitri iz Portugala Ivan Cacador i Eurico Nicolau.

Plasman na prvenstvo će izboriti dvije najbolje selekcije iz svake od osam grupa, te četiri najbolje trećeplasirane.

Domaćin Evropskog prvenstva 2024. godine je Njemačka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.