open-navfaktor-logo
search
Posljedice korone
Podrška EU: Bespovratnih 3,7 miliona maraka dobilo 29 kompanija i zadruga u BiH
Evropska unija podržala je investicije 29 kompanija i zadruga iz BiH sa ukupno 3,7 miliona maraka bespovratnih sredstava s ciljem ublažavanja negativnog uticaja virusa korona na poljoprivredno-prehrambeni sektor u BiH. 
21.08.2020. u 19:09
get url
text

- Investicije su odabrane putem javnog poziva koji je bio otvoren od 18. maja do 8. juna s ciljem ublažavanja posljedica Kovida-19, kroz podršku optimizaciji operativnih troškova, održavanju produktivnosti, likvidnosti i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, stabilizaciji postojećih lanaca vrijednosti, te promovisanju održive poljoprivredne proizvodnje, uključujući bolje upravljanje prirodnim resursima, očuvanje okoline i zaštitu ljudi - saopćeno je iz UNDP-a.

Od 93 prijave koje su stigle na javni poziv, 29 je ispunilo propisane uvjete.

- Ukupna vrijednost ovih 29 prijavljenih investicija je 5,7 miliona KM i podržane su sa 3,7 miliona KM u okviru projekata EU for biznis i EUfor agri. Prvi projekat podržao je 15 investicija sa 1,9 miliona KM. S obzirom da je broj prihvatljivih prijava bio veći od predviđenog, drugi projekat podržao je preostalih 14 investicija sa 1,8 milion KM - navode iz UNDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.