Izrael od 10. maja iz zraka i sa kopna vrši napade na Pojas Gaze, a iste večeri poslata je poruka podrške palestinskom narodu iz Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina

Te večeri u Sarajevu na jednom od led ekrana na Skenderiji (Dom mladih), mogla se vidjeti poruka "Salam alaykum Al-Aqsa", u znak podrške Palestincima koji su ponovo izloženi nasilju izraelske policije. Simbolična poruka podrške palestinskom narodu upućena je u organizaciji Unije internacionalnih demokrata Bosne i Hercegovine (UID).

Tada je i Vijećnica u Sarajevu u znak solidarnosti sa palestinskim žrtvama bila obojena zastavama Palestine.

Uvečer 12. maja, grupa građana je na simbol Mostara, Stari most okačila zastavu Palestine u znak solidarnosti sa Palestincima.

U Sarajevu je u petak, 14. maja održan mirni skup podrške Palestini, a brojni građani, koji su se prvo okupili na Baščaršiji, a potom krenuli ka centru grada, isticali su zastave Palestine i Bosne i Hercegovine te uzvikivali slogane "Bosna", "Gaza", "Palestina", "Uz tebe smo, Gazo" i tome slično. Okupljeni su pozvali na prekid napada i stradanja civila.

Također, u Stocu se može vidjeti zastava Palestine na Sahat kuli, koja je jučer postavljena, a ranije se zastava vihorila i u Starom gradu. Zastave je u znak solidarnosti postavila omladina Stoca.

Crna Gora

Zastave su se mogle vidjeti i u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, a u toj državi su građani također organizovali i skup podrške.

Bojama zastave Palestine bila je obojena Medresa "Mehmed Fatih" u Podgorici, u Crnoj Gori, 11. maja uvečer.

Građani su u Podgorici iskazali podršku palestinskom narodu i skupom na Trgu nezavisnosti 12. maja, kada je grupa oko stotinu građana iskazala nezadovoljstvo povodom sukoba koji se već danima dešavaju u Al-Qudsu. Okupljeni građani nosili su zastave Palestine, kao i transparente na kojima je pisalo "Free Palestine".

Srbija

Palestinski narod 12. maja podržan je i iz Beograda skupom sa kog je poslata poruka "Oslobodite Palestinu". U organizaciji Palestinske dijaspore u Srbiji, okupljeni na Trgu republike u centru prijestolnice poručili su "srpskom prijateljskom narodu da Palestinci žele da žive u miru".

U centru Novog Pazara okupilo se 15. maja više stotina Novopazaraca kako bi mirnim protestom pružili podršku narodu Palestine. Skup je počeo učenjem dove za sve stradale u Pojasu Gaze. Okupljeni građani nosili su zastave Palestine i transparente sa snažnim porukama podrške.

Protest podrške je organizovala Sandžačka demokratska partija, a kako su istakli organizatori, skupu je prisustvovao svako onaj ko u sebi ima ljudskosti i osećanja, bez obzira na političku, vjersku ili nacionalnu pripadnost. Sa protesta je poslata poruka međunarodnoj zajednici da hitno zaustavi Izrael i njihovo višedecenijsko krvoproliće i istrebljenje palestinskog naroda.

Kosovo

U centru Prištine, 14. maja, stotinjak građana učestvovalo je u "Maršu solidarnosti" sa palestinskim narodom, koji je organizovao Kolektiv za feminističku misao i akciju. Prema riječima organizatora, mnogi Palestinci, uključujući djecu, ubijeni su u napadima i nasilju koje je sprovela izraelska vlast. Istaknuto je i sistematsko nasilje koje prerasta u deložacije i uzurpaciju palestinskih domova u Al-Qudsu.

Učesnici marša su nosili transparente na kojim je pisalo "Sloboda za Palestinu", "Ne dirajte djecu", "Protiv fašizma", "Protiv etničkog čišćenja" i druge.

Sjeverna Makedonija

U Skoplju je 16. maja održan skup podrške Palestini i palestinskom narodu. Okupljeni su na skopskom trgu Makedonija osudili izraelske napade na Gazu, te istakli kako je palestinski narod izložen etničkom čišćenju koje provodi izraelska država.

Oni su uzvikivali slogane "Sloboda za Palestinu", "Izrael terorist", "Recep Tayyip Erdogan", "Stop fašizmu, sloboda narodu", "Okončajte okupaciju", "Sloboda" i tome slično.

Na skupu s kojeg su poslane poruke podrške Palestini, istaknuti su i transparenti na kojima je pisalo "Sloboda Palestini, bojkot Izraela", "Zaustavite prolivanje krvi u Palestini", "Moje srce je uz Palestinu", "Izraelu, cijeli svet gleda", "Treba biti tih kada djeca spavaju, ali ne kad umiru"...

Na protestima su se okupili predstavnici različitih građanskih organizacija i građani nekoliko etničkih zajednica među kojima su Makedonci, Albanci, Turci, Bošnjaci, Romi i drugi, ali i građani porijeklom iz Palestine i Jordana.

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze pod opsadom porastao je na 212. Među poginulima se nalazi i 61 dijete, 36 žena, dok je 1.400 ljudi ranjeno tokom izraelske ofanzive.

Uprkos reakcijama iz svijeta, Izrael je nastavio žestoke napade na Gazu u kojoj živi oko dva miliona stanovnika.