open-navfaktor-logo
search
Borci sa ministrom
Podrška izgradnji centralnog spomen-obilježja u Brezi
Pozvali su sve institucije, ali i pojedince da se uključe u odbranu naših komandanata i branilaca na sudovima jer se radi o izuzetno skupim procesima za šta su potrebna značajna materijalna sredstva
21.08.2019. u 13:19
get url
text

Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević održao je sastanak sa predsjednikom Koordinacije boračkih organizacija Armije RBiH Sabahudinom Ramićem, predsjednikom Saveza RVI Federacije BiH Esadom Delićem i predstavnicima boračkih organizacija iz Breze.

Sastanku su prisustvovali Tarik Herco, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Breza, Nedžad Škrgić, predsjednik Organizacije RVI "Breza 92", Fehim Muratović, predsjednik Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja Općine Breza i Fuad Memić, predsjednik Udruženja boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 organizacija demobilisanih boraca Breza.

Ovim povodom razgovarano je o aktuelnoj problematici u oblasti branilačko-invalidske zaštite ali i o izgradnji centralnog spomen-obilježja šehidima i poginulim braniocima u Brezi kao jednom od najznačajnijih projekata. Također, delegacija iz Breze je dala podršku usvojenom Zakonu o pravima deobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica te su kazali kako je ovo izuzetan pomak za branioce koji skoro deset godina nemaju zakonsko rješenje.

Istaknuto je i da je potrebno što prije staviti na dnevni red zakon koji se odnosi na rad boračkih organizacija a koji je već upućen u parlamentarnu proceduru.

Govoreći o izgradnji centralnog spomen-obilježja ministar Bukvarević je upoznao prisutne da Federalno ministarstvo putem transfera za izgradnju spomen-obilježja svake godine dodjeljuje određeni iznos sredstava za ove namjene te je pozvao predstavnike boračkih organizacija iz Breze da se sljedeće godine prijave na ovaj javni poziv, kako bi Federalno ministarstvo pomoglo i podržalo ovaj izuzetno značajan prijekat.

U toku sastanka pridružili su se i generali Atif Dudaković i Sakib Mahmuljin koji su također iskazali punu podršku izgradnji spomen-obilježja u Brezi.

Imajući u vidu da se u posljednje vrijeme intenzivira podizanje optužnica protiv komandanata i branioca Armije RBiH prisutni su iskazali punu podršku svim našim braniocima protiv kojih se vode sudski procesi, naglašavajući da su se Armija RBiH i njeni branioci časno branili od agresora. S tim u vezi pozvali su sve institucije ali i pojedince da se uključe u odbranu naših branilaca jer se radi o izuzetno skupim procesima za šta su potrebna značajna materijalna sredstva.

Ovom prilikom gostima iz Breze ministar je poklonio knjigu "33.055 za državu" autora Hasiba Mušinbegovića. Riječ je o monografiji 33.055 poginulih pripadnika Armije RBiH u OOR-u 1992-1995 koja predstavlja spomenik najboljima među nama, onima koji su dali život za svoju državu, državu Bosnu i Hercegovinu i civilizacijske vrijednosti bh. prostora, saopćio je Kabinet ministra Bukvarevića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.