Podrška navijačima Dinama: Šveđani na Grbavici prekrižili Zdravka Mamića

Objavljeno: 14.07.17 u 10:21

Željezničar i AIK Stockholm sinoć su u prvom meču 2. pretkola UEFA Evropske lige na Grbavici odigrali 0:0, pa će pitanje putnika u narednu fazu ovog takmičenja biti riješeno u revanšu koji će se narednog četvrtka igrati u Švedskoj.

U sjajnoj atmosferi pred više od 10.000 navijača podršku su imali i gosti, koje je bodrilo nekoliko stotina vatrenih fanova.   

- Pažnju snimatelja privukao je Šveđanin usred "kopa" Ultras Nord, kako se zovu navijači gostiju, koji su ovaj put bili upravo na sjevernoj tribini Željinog stadiona. Nije ga bilo teško primijetiti, jer usred navijača u crnom i iznad udarnog transparenta grupe iste takve boje, stajao je tipični žutokosi Šveđanin svijetle puti s bijelom majicom na kojoj je u Hrvatskoj itekako poznat motiv. Prekriženi lik Zdravka Mamića postao je zaštitni znak ogorčenosti navijača Dinama čovjekom koji je oteo klub i pretvorio ga u zabavu za njegovu obitelj i ulizice - piše Index.

Od smrti Ivana Turine, golmana Dinama i AIK-a, koji je bio u odličnim odnosima s navijačima oba kluba, tačnije nakon prijateljske utakmice koju su povodom tragedije ovi klubovi igrali u Stockholmu, počelo je prijateljstvo pripadnika ove dvije grupe.

Zato je jedan od vođa navijača AIK-a dolazak u Sarajevo iskoristio za iskazivanje podrške Dinamovim fanovima.