open-navfaktor-logo
search
Godišnjice
Podžić: Oslobađanjem Gojčinove ravni i Proskoka oživilo je funkcionisanje Sarajeva
Na spomen-obilježju na Bijelim vodama uklesano je osam imena šehida i poginulih boraca, koji su dali svoje živote u akcijama koje su se vodile na lokalitetu Bjelašnice tokom agresije na našu zemlju od 1992. do 1995. godine
12.12.2019. u 09:18
get url
text

U subotu, 14. decembra na Bijelim vodama na Bjelašnici bit će obilježena jubilarna 25. godišnjica bitke oslobađanja Gojčinove ravni i Proskoka od srpskog agresora.

Tom prilikom će, kako nam je kazao prof. dr. Vedad Šakić, član Upravnog odbora Udruženja veterana policije za specijalne namjene "Lasta", na spomen-obilježju šehidima i borcima, pripadnicima Odreda policije za specijalne namjene "Lasta", biti upriličeno polaganje cvijeća i obraćanje predstavnika Udruženja i zvanica.

- Očekujemo dolazak Aljoše Čampare, ministra MUP Federacije BiH, Ismira Juske, ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo, predstavnika MUP-a Kantona Sarajevo, te još nekih komandanata koji su učestvovali u akcijama oslobađanja ovih lokaliteta – dodao je Šakić.

Na ovom spomen-obilježju uklesano je osam imena šehida i poginulih boraca, koji su dali svoje živote u akcijama koje su se vodile na lokalitetu Bjelašnice tokom agresije na našu zemlju od 1992. do 1995. godine.

- Dvojica, Edin Duhović i Saša Petrović poginuli su 13. augusta 1993. godine prilikom oslobađanja Trešnjevog brda. Na Gojčinovoj ravni 13. decembra 1994. poginuli su: Antonijo Badrov, Ibrahim Ganić, Senad Džaferović, Hazim Katkić i Subhija Pribišić. Na spomen-obilježju nalazi se i osmo ime - rahmetli Avde Šabanovića, koji je bio komandir Treće čete Odreda policije za specijalne namjene "Lasta" u Visokom, a koji je život izgubio u maju 1995. godine na rejonu Treskavice - objasnio je Šakić.

Tokom proteklog ljeta izvršena je sanacija spomen-obilježja na Bijelim vodama, a prema riječima Šakića, popravljeni su jarboli, klupe, te očišćen kompletan okolni prostor.

- Čast mi je što mogu kazati da ovu jubilanu godišnjicu obilježavamo u ljepšem ruhu, kada je riječ o izgledu spomen-obilježja. Novac za sanaciju osiguran je od strane Udruženja veterana policije za specijalne namjene "Lasta". Izvođač radova bio je Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen obilježja žrtava genocida – kazao je Šakić.

Prema riječima Suvada Podžića, kapetana OPSN "Lasta", jednog od onih koji je direktno učestvovao u akcijama, oslobađanjem Gojčinove ravni i Proskoka, otvorena je komunikacija za protok hrane, ranjenika i boraca na linije.

- Gojčinova ravan, po svom položaju, bila je veoma važna za dopremanje materijalno-tehničkih sredstava, ranjenika Armije RBiH prema Sarajevu i iz Sarajeva. Bila je to ključna kota čijim je oslobađanjem ponovo oživilo funkcionisanje grada Sarajeva i okolnih mjesta – naglašava Podžić.

Kaže kako su prije dolaska pripadnika "Laste", mnoge jedicine Armije BiH bezuspješno pokušavale osloboditi to područje.

- Izviđanje je bilo jako zahtjevno, jer smo tokom tih aktivnosti nailazili na minska polja, koja su nam bila velika prepreka u ostvarivanju cilja. Dobro se sjećam da smo jedne prilike, tokom izviđanja, jer je bila jaka magla, ušli u minsko polje, a od neprijateljskih zemunica bili smo svega 50-tak metara. Bila je to samo jedna od niza teških i neugodnih situacija u kojima su bili pripadnici Odreda policije za specijalne namjene "Lasta", iz kojih smo se, zahvaljujući pribranosti i odličnoj taktici, bez gubitaka izvukli na slobodnu teritoriju. Nakon toga dogovoren je plan kako ćemo djelovati. Sutradan smo krenuli u akciju oslobađanja i uspjeli. Ovom prilikom želio bih naglasiti da su svi koji su učestvovali u oslobađanju ovih kota, od jedinica, do logističke podrške, dali nemjerljiv doprinos. Nažalost, izgubili smo nekoliko naših sjajnih momaka. Gubici agresorskih snaga bili su puno veći, pa je na platou Gojčinove ravni ostalo da leži više od 15 neprijateljskih vojnika, 70 dobro utvrđenih zemunica je očišćeno, a zarobljene su i veće količine oružja i opreme. Tom prilikom zarobili smo veliki broj neprijateljskih vojnika prema kojima smo se odnosili fer i korektno. Sada kada se, nakon 25 godina prisjetim tih događaja, mogu kazati da sam ponosan što sam bio pripadnik jedne takve jedicine – ispričao je Podžić.

Odred policije za specijalne namjene "Lasta," formiran je 15. maja 1992. godine, a tokom rata kroz ovu najodlikovaniju jedinicu prošlo je više od 400 onih koji su u svakom trenutku bili spremni dati život za svoju domovinu.

Tokom borbenih zadataka širom BiH živote je dalo 56 pripadnika "Laste." 

Čak 54 pripadnika dobili su odlikovanja, od čega pet Medalja za hrabrost, 37 Zlatnih policijskih znački i 12 Srebrenih policijskih znački.

Odred policije za specijalne namjene "Lasta," dobitnik je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva i Plakete Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.