open-navfaktor-logo
search
Dobra saradnja
Podžić se susreo sa Stefanovićem: U oktobru na Manjači zajednička vježba OSBiH i Vojske Srbije
U okviru zvanične posjete delegacije Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine Ministarstvu odbrane Republike Srbije, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sastao se sa ministrom odbrane Republike Srbije Nebojšom Stefanovićem.
10.09.2021. u 14:50
get url
text

Teme o kojima se razgovaralo tokom službenog sastanka ticale su se bilateralne odbrambene saradnje, regionalnih sigurnosnih izazova, te doprinosa međunarodnom miru i sigurnosti. Razgovaralo se i o aktuelnim izazovima dvaju ministarstava odbrane i saradnji u narednom periodu.

Uz izraze zahvalnosti za gostoprimstvo ministru Stefanoviću, ministar Podžić je istakao uspješnu bilateralnu odbrambenu saradnju, posebno u oblasti školovanja kadrova OS BiH na Univerzitetu odbrane u Beogradu, obuke u centrima za obuku OS BiH i Vojske Srbije i zajedničkih vježbi. Razgovaralo se i o planiranoj ovogodišnjoj taktičkoj vježbi "Manjača 2021", koju će Oružane snage BiH i Vojska Srbije ove godine realizirati od 9. do 16. oktobra na vojnom poligonu za obuku na Manjači, što je pokazatelj razvijanja dobre bilateralne saradnje dvaju ministarstava.

U pogledu regionalnih sigurnosnih izazova, ministar Podžić je naglasio potrebu da se regionalni problemi rješavaju međusobnim dogovorima i dijalogom, što iziskuje i veću potrebu jačih regionalnih i širih inicijativa saradnje jer se pozitivno odražavaju na ukupnu regionalnu stabilnost. Govoreći o reformskim procesima u institucijama odbrane BiH, Podžić je predstavio rezultate i ukazao na izazove u implementaciji usvojenog dokumenta "Pregled odbrane", Planu modernizacije OS BiH, navodeći kompleksnost u ostvarenju nekih strateških iskoraka i institucionalnih odnosa.

Stefanović je, između ostalog, iskazao zadovoljstvo na zajedničkom radu na unapređenju vojno-vojne, vojnoobrazovne i vojnozdravstvene saradnje, kao i to što će ministar Podžić prisustvovati sutrašnjoj svečanosti povodom promocije najmlađih oficira Vojske Srbije, među kojima će biti i sedam kadeta iz Bosne i Hercegovine, školovanih u Vojnoj akademiji. Također, izrazio je i zadovoljstvo realizacijom zajedničke vježbe vojski dvije zemlje na Manjači. 

Tokom posjete Republici Srbiji, ministar Podžić je obišao i Univerzitet odbrane R. Srbije, gdje se sastao sa kadetima i polaznicima drugih obuka Oružanih snaga BiH koji se obučavaju ovoj instituciji, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.