open-navfaktor-logo
search
Brdo Zec
Poginuli dostavljajući pomoć: Obilježena 27. godišnjica stradanja četverice Italijana
U tragičnom događaju, život su izgubila četiri člana posade Marco Betti, Marco Rigliaco, Giuseppe Buttaglieri i Giuliano Velardi, nosioci vojnih zlatnih medalja
03.09.2019. u 17:24
get url
text

Na obroncima brda Zec, u okolini Fojnice obilježena je godišnjica pogibije četverice italijanskih vazduhoplovaca, čiji je avion oborenog 3. septembra 1992. godine tokom transporta humanitarne pomoći namijenjene civilnom stanovništvu u opkoljenom Sarajevu.

U tragičnom događaju, život su izgubila četiri člana posade Marco Betti, Marco Rigliaco, Giuseppe Buttaglieri i Giuliano Velardi, nosioci vojnih zlatnih medalja.

Kod spomenika podignutog u blizini mjesta pada aviona, otpravnik poslova Ambasade Italije u Sarajevu, Carlo Marcotulli, podsjetio je kako žrtva četiri vazduhoplovca svjedoči o zalaganju italijanskih vojnih snaga i saradnji sa vlastima Bosne i Hercegovine na izgradnji mira. Obilježavanju je prisustvovala delegacija Ministarstva odbrane BiH, italijansko vojno osoblje koje djeluje pri Misiji EUFOR-a i general-štaba NATO-a u Sarajevu, zajedno sa predstavnicima dvaju komandi, apostolski nuncij nadbiskup Luigijem Pezzutom, predstavnici vlasti Općine Fojnica i mnogobrojni vojni atašei.

Kako je saopćeno iz italijanske ambasade u BiH, nakon podizanja zastave i polaganja dvaju vijenaca, nuncij Pezzuto blagoslovio je spomenik i pročitana je molitva za vazduhoplovce.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.