Pogledajte dio Freemanovog dokumentarca o Srebrenici

Objavljeno: 08.11.17 u 13:46

National Geographic je na svom portalu objavio isječak iz dokumentarne emisije "The story of us with Morgan Freeman" koju je ovaj poznati holivudski glumac u maju ove godine snimao u Srebrenici.

FOTO: YOUTUBE
FOTO: YOUTUBE

Cijela emisija o genocidu u Srebrenici na ovom kanalu će biti uskoro prikazana, a u njenoj najavi poznati sarajevski novinar Senad Hadžifejzović i njegov sin Feđa, za vrijeme obilaska Memorijalnog centra Potočari Freemanu objašnjavaju šta se sve dešavalo na našim prostorima u periodu od 1992. do 1995. godine.

- Ovdje se desio genocid. Pripadnici srpske vojske su došli ovdje sa namjerom da sve ljude ubiju i da ovaj teritorij pripadne Srbiji. Vojnici su sve žene i muškarce odveli prvo u ovu fabriku, odakle su ih razdvojili. Dječake i muškarce su odveli širom okolnih planina kako bi ih ubili i tada su počela masovna ubistva – kazao je između ostalog Feđa.

Isječak iz Freemanovog dokumentarca možete pogledati ovdje.

Podsjećamo, Morgan Freeman je u maju ove godine boravio u Bosni i Hercegovini, a u snimanju njegove dokumentarne emisije učestvovala je ekipa Face TV, na čelu sa Senadom Hadžifejzovićem.

Na Face TV prikazan je i intervjuu sa Freemanom.

- Posebni ste ljudi jer ste, kao prvo, proživjeli strahotu u svojoj zemlji, a nekako ste svi pribrani. Preživjeti takav užas i umjesto da kasnije mrzite ljude koji su to napravili, vi oprostite - kazao je tada legendarni Freeman.