open-navfaktor-logo
search
Skraćeni časovi
Pogledajte kako izgledaju škole u Stocu nakon zemljotresa, učenici u klupama, roditelji strahuju
Zgrada Osnovne škole Stolac pretrpjela je veliku štetu prilikom niza zemljotresa koji su zadesili Stolac.
25.04.2022. u 14:45
get url
text
get url
text

Nakon posljednjeg jačeg zemljotresa koji se dogodio u nedjeljnim ranim satima Osnovna škola Stolac i Prva osnovna škola Stolac su u dogovoru smanjile izvođenje nastave za 15 minuta, tako da jedan školski čas traje pola sata.

Zbog sigurnosti djece Osnovna škola Stolac je svu nastavu prebacila na prvi sprat, a iz Prve osnovne škole su javili da 20 posto roditelja zbog sigurnosnih razloga nije poslalo djecu u školu, navode iz Gradske uprave Stolac.

Direktorica Osnovne škole Stolac Katarina Matić naglasila je da je škola relativno stara te da je pretrpjela određene štete kako u unutarnjem tako i u vanjskom dijelu objekta.

- Na gornjem spratu su se stvorila puknuća zidova te je došlo do pucanja žbuke koja ja pala na pod, ali najvažnije je da nosivi zidovi nisu rizični. Najveća šteta je nastala na krovu škole, dimnjaci su se srušili, te je sve nakon jučerašnjeg zemljotresa poprimilo veće razmjere štete. Na teren su odmah izašli radnici koji su otklonili opasnost za djecu i prolaznike -  kazala je direktorica Katarina Matić.

Direktor Prve osnovne škole Stolac Adem Haračić rekao je kako su svi radnici na oprezu, a održavanje nastave se redovno odvija u učionicama.

- Najveća oštećenja su se dogodila na srednjem spratu gdje su zidovi popucali i žbuka je pala. U prizemlju se u jednoj učionici dio stropa urušio i ta je učionica zaključana zbog sigurnosnih razloga. Na nekim mjestima se dio zida odvojio, a imamo i situaciju gdje se dio štoka vrata odvojio od zida - istaknuo je direktor Adem Haračić.

Direktori se slažu da je situacija trenutno zadovoljavajuća za izvođenje nastave, a nadaju se da će se što prije pristupiti rekonstrukciji zgrade kako bi nastavni proces bio neometan jer su posljednje dvije školske godine bile poljuljane zbog pandemije.

Podsjećamo, Stolac je u petak, 22. aprila, u 23:07 sati zatresao zemljotres magnitude 5,7, a nakon niza manjih zemljotresa zabilježen je još jedan veći potres u nedjelju, 24. aprila, u 6:27 sati magnitude 4,8.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.