Ministarstvo zdravlja FBiH i Zavod za javno zdravstvo izdali su mjere koje je neophodno primjenjivati u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

- Informirajte putnike o važnosti održavanja fizičke udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih - stoji u preporuci.

VEZANI TEKST - Federalni štab: Od danas otvaranje ugostiteljskih objekata, sa radom kreću i stomatolozi

Broj i raspored putnika po sjedištima mora biti takav da omogućava propisani razmak (1-2m, odnosno jedno prazno sjedište) između njih.

Potrebno je ograničiti kapacitet na sjedeća mjesta i to tako da sjedi jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjenično na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedištu. Mjesta koja se ne koriste označiti trakom ili znakom upozorenja.

Zavod za javno zdravstvo preporučio je da se ne dozvoli stajanje i držanje za rukohvate tokom vožnje, osim prilikom ulaska i izlaska iz vozila. Svi putnici moraju imati zaštitne maske, u skladu sa dosadašnjim naredbama. Preporučuje se pojačano prisustvo revizora u vozilima. U javnom gradskom prijevozu posebno, da bi se osiguralo pridržavanje mjera od strane putnika i dozvoljeni broj putnika po vozilu.

Ostale preporuke koje se tiču vozača, kao i vozila pročitajte OVDJE.