open-navfaktor-logo
search
Snimak iz sudnice
Pogledajte kompletno izricanje presude vlaseničkom monstrumu Radetu Gariću
Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je Rade Garić osuđen na 20 godina zatvora za progon na području Vlasenice 1992. te za zločine nad Srebreničanima u julu 1995. godine.
16.08.2021. u 16:22
get url
text

Sud BiH proglasio je Garića krivim za progon Bošnjaka iz Vlasenice i Srebrenice ubistvima, prisilnim nestancima, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem te drugim nečovječnim djelima.

VEZANI TEKST - Mučni detalji presude Gariću: Begu su objesili, pa skinuli s vješala, sjekirom mu odrubili glavu i igrali lopte s njom

Garić je osuđen po devet, a oslobođen po jednoj tački optužnice.

Proglašen je krivim za ubistvo Hasana Ahmetovića, kojeg je u novembru 1992. godine udario kundakom puške u prsa, usljed čega mu je potekla krv na usta i uši, a potom je i preminuo.

Garić i pripadnici njegovog voda, prema presudi, 1995. učestvovali su u zlostavljanju i ubistvu Bege Sulejmanovića, kojeg su objesili o drvo, a potom mu sjekirom odsjekli glavu. Njegovo tijelo bačeno je u Drinjaču, a sa njegovom glavom igrali su lopte.

Proglašen je krivim i za nekoliko slučajeva fizičkog i psihičkog zlostavljanja Bošnjaka zatočenih u Stanici javne bezbjednosti (SJB) i zatvoru iza suda u Vlasenici, kao i privođenje grupe od 15-ak muškaraca iz jedne kuće. Vijeće je zaključilo da je učestvovao u odvođenju deset do 12 civila iz logora "Sušica", kojima se gubi svaki trag.

Prema presudi, Garić je držao u zarobljeništvu dječaka Adila Omerovića kojeg su zvali Dražo, a kojeg je optuženi tjerao da mu pere noge i šamarao ga. Dječaka su ubili pripadnici Interventno-diverzantskog odjeljenja.

Vijeće je ocijenilo da su Garićeve radnje bile beskrupulozne, brutalne i bez empatije te da su ostavile dalekosežne posljedice.

Pogledajte kompletan snimak sa današnjeg izricanja presude Gariću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.