navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Modna priča

Pogledajte najnoviju kolekciju Adnana Hajrulahovića Haada inspirisanu kulturnom baštinom BiH

U turbulentnim vremenima u kojima se gube svakodnevne vrijednosti i u kojima čovjek ima problem percipirati i sebe i svijet u kojem bivstvuje, Adnan Hajrulahović Haad njedri svoju novu kolekciju i modnu priču Mara - posljednja bosanska kraljica.

Objavljeno: 17.06.2020. u 08:37
get url
text

Ova društveno angažirana modna priča afirmiše stvarne vrijednosti bosanskog identiteta i budi istraživačku želju u svakom od nas da istražuje vrijednosti sopstvenog identiteta bez straha i nametnutih klišeja društva.

Marija Branković (poznata i kao kraljica Mara i Jelena; 1447 - nakon 1495.), posljednja bosanska kraljica, bila je supruga posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića.

Adnan Hajrulahović Haad

Kao dvanaestogodišnjakinja, udana je za Stjepana Tomaševića, bosanskog prestolonasljednika, najstarijeg sina tadašnjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaša i patarenke Vojače.

Brak je sklopljen kako bi on preko nje dobio pravo na srpsku despotovinu, a bračne pregovore vodili su Marina majka, tada već udovica, despotica Jelena i kralj Stjepan Tomaš.

U sklopu braka, Jelena se preobratila na rimokatoličanstvo i uzela ime Marija.

Vladavina despota Stjepana Tomaševića u Srbiji je bila kratka. U julu 1459. godine Osmanlije osvajaju Srbiju, te su Tomašević i Marija bili prisiljeni skloniti se na dvor njegovog oca u Bosni.

Godine 1461. umro je Marijin svekar, pa je Marin suprug postao kralj Bosne, čime ona postaje bosanska kraljica zamjenjujući na tom mjestu maćehu svog muža, Katarinu Kosaču.

Po osmanskom osvajanju Bosne, 5. juna 1463. godine, Marijin muž je pogubljen – Marija je ostala udovica sa 16 godina.

Bosansko kraljevstvo je time srušeno, a teritorij Bosne i Hercegovine postaje dio Osmanlijskog carstva.

Pričati o Mari - posljednjoj bosanskoj kraljici nije moguće drugačije nego u svadbenom ruhu i u duhu vjenčanja jer njen život na tronu bosanskom bio je u ruhu mladosti.

Upravo bijela boja okvir je kolekcije Mara koji ima za cilj u isto vrijeme naglasiti nježnost i ženstvenost mladosti, ali i snagu žene.

{$galerijaFotografija}

Karkter i snaga žene su imperativi modernog društva za koje svakako nalazimo uporište i u bogatom kulturnom nasljeđu naše domovine, Bosne i Hercegovine.

Naša historija prepuna je žena koje su bile spremne suočiti se sa svijetom i svetonazorima.

Kolekcija odiše lepršavim formama uokvirenim u ram formalnosti, volumenom i ženstvenošću.

Mara je svojevrstan Haadov doživljaj kako dama treba i mora izgledati prilikom vjenčanja, a pri tome prateći tendencije mode današnjice i okolnosti u kojima živimo.

Kolekcija je izrađena od prirodnih tkanina, pamuka, viskoze i svile, protkana najfinijim čipkama, i odraz je Haadovog stava da treba paziti kakve tkanine nosimo jer naša koža je naš najveći organ i treba je čuvati od utjecaja sintetike i sintetičkih boja.

Nakon kolekcije San o Katarini Kosači, Huma - tradicija moga kraja, Elizabeta Bosanska, Mara je nastavak kontinuiranog Haadovog rada, a naslonjenog na kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

Kolekcija Mara/2020/Adnan Hajrulahović Haad
Foto/Video: Elman Omić
Model : Edita Hajrulahović
MAU: Sanjin Egon
Crtež: Adis Bašić
Muzika: Mario Zlatinić

Adnan Hajrulahović Haad-nova kolekcija-17.06.2020.
1 od 34
left-arrowright-arrow