open-navfaktor-logo
search
Mercedes E-klase
Pogledajte: Odlučio da provjeri šta će se dogoditi ako punom brzinom naleti na ležeće policajce
Vjerujemo kako ne moramo napominjati da ovakvo što nikako ne pokušavate sa svojim automobilom - zbog sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju, ali i vas i vašeg automobila
13.12.2019. u 21:39
get url
text

Ležeći policajci često predstavljaju pravu muku za vozače. Iako je njihovo postavljanje u potpunosti opravdano i treba ga podržavati, problem je što je većina ležećih policajaca "preagresivna” prema ovjesu automobila koji, čak i ako prolazite normalnim brzinama, nastrada prije nego što bi trebao.

Vlasnik Mercedesa E-klase iz Chicaga odlučio je provesti zanimljiv test. Naime, uz nekoliko kamere odlučio je zabilježiti šta se to događa s automobilom kod prebrzog prelaska preko ležećih policajaca.

Odmah ćete zamijetiti kako njegova E-klasa nema velik broj dijelova karoserije zbog niza drugih eksperimenata koje je s njom odradio. Ipak, u ovom je cilj bio vidjeti može li automobil "izdržati” nalet na ležeće.

Pritom je napravio test na nekoliko vrsta prepreka, a koristio je i različite pristupe. 

Prvi test je odradio s naglim kočenjem prije samog ležećeg – klasičnom greškom koju radi velik broj vozača koji prekasno uoče sami ležeći i kočenjem prebace svu težinu na prednji kraj.

Odradio je i testove s punim gasom, a iako u usporednim snimkama možemo vidjeti kako je ovjes stvarno testiran do krajnjih granica, E-klasa je uspjela "preživjeti”.

Pritom su u jednom trenutku točkovi došli do same konstrukcije karoserije (blatobrana nije bilo budući da bi oni odmah nastradali) i tako zatresli farove, masku i ostale komponente.

Iako je vizuelno automobil ostao čitav, treba provjeriti u kakvom su stanju spone, kugle točkova i ostale komponente. Ipak, impresivno je vidjeti kako treće generacija E-klase uspijeva "položiti” ovakve teške ispite.

Vjerujemo kako ne moramo napominjati da ovakvo što nikako ne pokušavate sa svojim automobilom - zbog sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju, ali i vas i vašeg automobila.

Pogledajte video sa svim detaljima

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.