open-navfaktor-logo
search
"ŽENA ZMAJ"
Pogledajte priču najpoznatije pljačkašice svijeta i šefice Pink Panthera
Pljačkala je isključivo u Grčkoj, a navodno je upravo ona osmislila model pljački draguljarnica i zlatarnica koji je širom Evrope postao poznat kao Akte
14.11.2018. u 12:13
get url
text

Olivera Ćirković, bivša šefica zloglasne bande Pink Panther i bivša košarkaška reprezentativka Jugoslavije, gostovala je sinoć u RTL Direktu.

Zovu je još i Žena Zmaj i Žena Panter. Pljačkala je isključivo u Grčkoj, a navodno je upravo ona osmislila model pljački draguljarnica i zlatara koji je širom Evrope postao poznat kao Akter. Riječ je o munjevitoj i silovitoj provali u objekt, najčešće automobilom, brzom ulasku, krađi robe i još bržem izlasku, sve skupa u trajanju od 40 sekundi do minutu-dvije.

U Oliverinom dosjeu je oko 150 takvih provala. Tri puta je u Grčkoj bila uhvaćena i ukupno je bila osuđena na više od 30 godina zatvora. Ali u kriminalnom podzemlju je možda najveću slavu stekla bijegom iz zatvora, čime je postala jedina žena koja je ikad uspjela pobjeći iz nekog grčkog zatvora. Na kraju je opet uhvaćena, ali joj je i ukupna kazna bitno smanjena - sve skupa u grčkim zatvorima provela je sedam i po godina. Prošle godine je izašla na slobodu, vratila se u Beograd i obećala da se nikad više neće baviti kriminalom.

Pink Panther nije kriminalna organizacija

Olivera je tokom gostovanja u emisiji Zorana Šprajca objasnila da Pink Panther nije nikakva kriminalna organizacija, nego način rada koji podsjećaju na jednu sličnu organizaciju.

- Policija daje taj naziv, kao i ovaj primjer kojeg ste spomenuli u Italiji. Za bivše kolege osumnjičene, kojima želim sve najbolje, jedini način da ih stave na dužu zatvorsku kaznu. Samo ta kategorija nosi veći broj godina. Ogromna je cifra, ali način rada nikoga nije ugrozio, otvorene su vitrine... Policija od toga radi famu i veliki slučaj. U pitanju je jedna laka krađa u smislu izvođenja - kaže.

Win-win pljačke

Tvrdi da postoje win-win pljačke, odnosno one u kojima zarađuju i pljačkaši i opljačkani.

- Svi dobro prođu, tu nema oštećenih. Tu ima samo osiguranje koje je u sklopu banke i to je u odnosu na jednu banku jedna mala cifra. Normalnom čovjeku, naravno, to djeluje puno veće. Prvo, taj koji je pretrpio štetu, prijavljuje najmanje tri-četiri puta veću vrijednost od one prave. Oni zarade. Ništa ovdje nije čisto, ovo je sve nizak oblik kriminala. Kad mi neko kaže da je bio u zatvoru, odmah ga potcijenim, ne smatram ga toliko ozbiljnim. Ako znam da je neko ukrao milione, a nije išao u zatvor, ozbiljno me zainteresira. Razmišljam odmah o tome da nešto nije uredu, počnem sumnjati u njegovo poštenje - kazala je, prenosi Index.hr.

Žena u kriminalnom biznisu

- Ja sam birala ljude koji su mladi i dosta neiskusni kako bi postali samostalni. Drugo, sve moje akcije, sve što sam u životu radila, ticalo se emocija. Ja sam ulagala u emocije, a kad te ljudi zavole, da stekneš neko poštovanje iz ljubavi, to je onda ogromno poštovanje. Jedna sam neobična žena u neobičnim vremenima - kaže.

Na upit zašto je uopće počela krasti, budući da je imala život o kakvom su mnogi sanjali, kaže:

- U meni je mnogo različitih ljudi. Nema objašnjenja. Ja sam spoj nespojivog, žena koja u sebi nosi paradokse, nemam objašnjenje za svoj život. Mogu ga samo prepričati kroz knjige, mogu dati dobre poruke, znam sada gdje sam griješila, no svemu tome doprinio je moj buntovni karakter, malo i avanturističkog duha, novac koji brzo dolazi... Neograničena sloboda - do toga ovaj posao vodi - kazala je ona.

Na kraju je kazala i da se svaki dan bori s porivom da nastavi s krađama.

Usput u emisiji kod Šprajca, Ćirković je promovisala svoju knjigu "Ja, Pink Panter" u kojoj na veoma dramatičan i uzbudljiv način opisuje sve likove i događaje koje je doživjela u svom robijaškom životu, koji ništa manje ne ostavljaju čitaoca i zbunjenim i zapitanim nad najvažnijim stvarima koje čine život i njegovu tamniju stranu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.