open-navfaktor-logo
search
Sutra otvaranje
Pogledajte raspored i satnicu nastupa sportista iz BiH na ZOI u Pekingu
U petak 4. februara 2022. godine, sa početkom u 13 sati po našem vremenu, u Pekingu će početi svečana cermonija otvaranja XXIV Zimskih olimpijskih igara.
03.02.2022. u 21:12
get url
text

Peking će ući u historiju kao prvi grad domaćin i Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara.

Četrnaest godina nakon što je Peking oduševio svijet nezaboravnim ceremonijama otvaranja i zatvaranja tokom ljetnih Igara 2008. godine, kultno mjesto u kineskoj prijestolnici ponovo će zasvijetliti povodom ceremonije otvaranja OI 2022.

Iako neće izgledati isto kao 2008. godine, uz mnogo manji broj prisutnih zbog protokola COVID-19, nema sumnje da će i ova ceremonija biti nezaboravan događaj koji će se održati na nacionalnom stadionu Ptičije gnijezdo još jednom 14 godina nakon OI Peking 2008.

Centralni dio manifestacije - tradicionalni defile delegacija učesnica Zimskih olimpijskih igara Peking 2022 - otvorit će predstavnici kolijevke Olimpijskih igara delegacija Grčke, nakon kojih će uslijediti defile 91 delegacije prema alfabetu zemlje domaćina.

Bosna i Hercegovina će na Nacionalni stadion u Pekingu izaći kao 50. delegacija po redu, a posljednja u nizu će izaći delegacija domaćina Igara - Olimpijski tim Kine.

Ove godine, po prvi put u historiji Zimskih olimpijskih igara, svaka delegacija će imati mogućnost da zastavu zemlje nose dva sportista - jedan ženski i jedan muški predstavnik.

Već od narednog dana gotovo 2.900 sportista iz 91 zemlje takmičit će se kako bi osvojili jednu od 109 najsjajnijih sportskih odličja - zlatnih medalja u sedam zimskih sportova.

Bosanskohercegovački tim na ZOI predstavljat će šest takmičara. To su: Elvedina Muzaferija, Emir Lokmić, Esma Alić (alpsko skijanje), Strahinja Erić, Sanja Kusmuk (skijaško trčanje) i Mirza Nikolajev (Sankanje). Zastavu BIH nosit će Muzaferija i Nikolajev.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.