open-navfaktor-logo
search
Pješačenje u prirodi
Pohod planinara na Crno i Veliko jezero na Treskavici gdje raste endemski bosanski ljiljan
Crno jezero i Veliko jezero na Treskavici pohodila je grupa sarajevskih planinara, koji su sunčani dan proveli u cjelodnevnom pješačenju krenuvši iz sela Turovi.
28.06.2020. u 13:52
get url
text

Napor se isplatio jer je izlazak na Crno jezero  na 1.675 metara nadmorske visine ukrašeno poljskim cvijećem između kojeg diskretno izranja endemski cvijet bosanskog ljiljana (Lilium bosniacum) bio nagrada za pješačenje.

Nakon odmora i uživanja u pogledu na Crno jezero i vrhove Treskavice planinari su se spustili na Veliko jezero koje je na nadmorskoj visini od 1.548 metara i najveće je jezero na Treskavici. Dugo je 220 metara, široko 185 metara, dubina mu je šest metara. U Velikom jezeru ima pastrmke.

Treskavicu krasi veliki broj jezera koja se napajaju iz lednika, podjezerskih izvora, okolnih izvora i potoka.

{$galerijaFotografija}

Treskavicu karakteriše bogatstvo izvora od kojih neki leže pod samim najvišim vrhovima, a legenda kaže da ih ima 365, među kojim su i izvori rijeke Željeznice, Bistrice, Ljute, Bijele i Rakitnice.

Najviši vrh Treskavice je na 2.088 metara nadmorske visine, a planinari ga zovu Paklijaš, Đokin toranj ili Mala ćaba. Naziv Paklijaš odnosi se na područje južnije od vrha koje je dobilo ime zbog nepristupačnosti i surovosti terena. Đokin toranj je naziv dobio po metalnom objektu koji je tu bio izgrađen kao sklonište, a koji se veže za arhitektu, planinara, po imenu Đoka (Petrović), koji je dao ideju za gradnju tog objekta.

Ime Mala ćaba je stari naziv za vrh koji mještani iz sela u podnožju Treskavice od davnina koriste a vezan je za posjećivanje vrhova u određenom danu u godini iz religijskih razloga.

Treskavica, Veliko i Crno jezero, bosanski ljiljan
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.