open-navfaktor-logo
search
Nije na slobodi
Pojašnjenje iz Suda BiH: Ramo Brkić je na izdržavanju kazne u KPZ-u Zenica
Brkić je iz pritvorske jedinice KPZ-a Zenica prebačen u jedan od odjela za izdržavanje kazne 
03.10.2019. u 13:49
get url
text

Nakon što je Općinski sud u Sarajevu ukinuo pritvor bivšem komesaru MUP-a Unsko-sanskog kantona, koji je pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora, on je odmah prebačen na izdržavanje zatvorske kazne po ranijoj presudi Suda BiH, pojasnili su za Faktor iz Suda BiH.

Naime, Općinski sud je odluku o ukidanju mjere pritvora donio  30. septembra, o čemu je obaviješten Sud BiH, a uprava KPZ-a Zenica je obavijestila Sud da je Brkić iz pritvorske jedinice prebačen u dio za izdržavanje zatvorske kazne. 

Iz Suda BiH su naglasili da Brkić niti jedne minute nije bio pušten na slobodu. 

Ramo Brkić je u novembru 2015. godine pred Sudom BiH pravosnažno osuđen na 11 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa drogom, primanja dara i drugih oblika koristi te zloupotrebe položaja.

Prije upućivanja na izdržavanje kazne pobjegao je iz zemlje, a 29. maja je uhapšen u Sloveniji nakon što je za njim raspisana crvena Interpolova potjernica.

Trenutno se protiv njega vodi postupak pred Općinskim sudom Sarajevo zbog davanja dara. On je u tom predmetu prvooptuženi u predmetu sa sutkinjom Suda BiH Azrom Miletić, a optužnica ga tereti da je zajedno sa Senadom Šabićem, koji je još u bjekstvu, preko posrednika, sutkinji nudio dar kako bi im se umanjila kazna ili da se oslobode krivnje u žalbenom postupku koji je tada vođen.

Brkić i Šabić su potom napustili teritoriju BiH, te je postupak razdvojen i vođen samo protiv sutkinje Miletić, koja je prvostepenom presudom osuđena na dvije i po godine zatvora zbog primanja dara i drugih oblika koristi, ali je Apelaciono vijeće Suda ukinulo ovu odluku te je daljnje vođenje postupka preneseno na sarajevski Sud.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.