open-navfaktor-logo
search
Zloglasni plaćenici
Pojavio se snimak: Šef Putinove tajne vojske Wagner regrutira zatvorenike
Jučer se na više Telegram kanala pojavila snimka Jevgenija Prigožina, poznatijeg kao "Putinovog kuhara", koji vodi notornu rusku privatnu vojnu kompaniju Wagner.
15.09.2022. u 19:52
get url
text

Na snimci se vidi kako se Prigožin na ruskom obraća zatvorenicima te im nudi da se prijave za učestvovanje u ratu u Ukrajini. Sukus ponude? Prijavite se, borite se u Ukrajini i ako preživite šest mjeseci, idete na slobodu.

Prigožinovo obraćanje zatvorenicima s ruskog na engleski preveo je novinar The Wall Street Journala Jaroslav Trofimov. 

- Po prvi put pojavila se snimka Prigožinovog regrutiranja za Wagner u ruskom zatvoru. Potpuno ludo. "Niko ne ide natrag iza rešetaka. Ako odslužite šest mjeseci, slobodni ste. Ako dođete u Ukrajinu i odlučite da to nije za vas, pogubit ćemo vas sami - napisao je Trofimov na Twitteru prevodeći Prigožinove riječi.

Objavljeni snimak, po svemu sudeći, potvrđuje ranije izvještaje The Wall Street Journala prema kojima Prigožin, oligarh i bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, regrutira zatvorenike za učestvovanje u ratu u istočnoj regiji Donbas u redovima Wagnera. 

Prigožinova ponuda ruskim zatvorenicima, zabilježena na snimci, sadrži nekoliko uvjeta.

- Prvi grijeh je dezertiranje. Niko se ne povlači, niko se ne predaje, niko ne smije biti zarobljen. Tokom obuke ćemo vam reći o dvije bombe koje morate imati sa sobom ako vas zarobe - govori Prigožin.

Prihvate li odlazak u rat, zatvorenici se ne smiju drogirati ni konzumirati alkohol te se moraju suzdržati od pljačkanja i, kako je rekao Prigožin, "seksualnih kontakata s lokalnim ženama, florom, faunom ili muškarcima". 

Evropska unija uvela je krajem prošle godine sankcije ruskoj privatnoj vojnoj firmi Wagner Group kao i za osam pojedinaca i tri energetske kompanije u Siriji, optužujući ih za tajne operacije u ime Kremlja.

- Wagner grupa je odgovorna za ozbiljne povrede ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Centralnoj Afričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku - navodi EU u svom službenom časopisu, navodeći mučenja i vansudska pogubljenja. Privatne vojne kompanije su se naročito razvile u periodu vladavine Vladimira Putina, a najpoznatija je upravo Wagner grupa, čiji je vlasnik Jevgenij Prigožin, ruski oligarh blizak Kremlju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.