open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Pojedini odlazeći zastupnici ne odustaju od "bijelog hljeba"
Član Komisije Momčilo Novaković kazao kako je pred Ustavnim sudom BiH pokrenuta apelacija za ocjenu ustavnosti o izmjenama Zakona o plaćama kojima je ukinut "bijeli hljeb"
06.11.2018. u 13:49
get url
text

Članovi Zajedničke komisije za administrativne poslove državnog Parlamenta odlučili su da ne raspravljaju o pravima zastupnika i delegata po isteku mandata, odnosno o takozvanom "bijelom hljebu".

Odluka o statusu zastupnika i delegata nakon Općih izbora 2018. našla se u prijedlogu dnevnog reda, iako je usvajanjem izmjena Zkona o plaćama i nakandama u institucijama BiH "bijeli hljeb" ukinut još u martu 2016. godine.

Upravo zbog ove činjenice član Administrativne komisije Momčilo Novaković je zatražio da se spomenuta tačka skine s dnevnog reda. Međutim, on smatra da su ove izmjene navedenog zakona protivustavne.

- Pred Ustavnim sudom BiH se nalazi apelacija u vezi sa ovim izmjenama zakona i mislim da bismo trebali sačekati da Ustavni sud ne donese odluku. Ako bismo mi donijeli odluku kojom se kaže da radno-pravni status zastupnika i delegata prestaje kada novi saziv položi zakletvu, a Ustavni sud kaže da su izmjene Zakona protivustavne, onda će svi ti ljudi morati ostvarivati svoje pravo putem suda, što iziskuje i vrijeme i troškove. Ako Sud odluči da su izmjene u skladu s Ustavom, onda će nas već neko obavijestiti da je nama, koji nismo dobili novi mandat, prestao radni odnos - kazao je Novaković.

Momčilo Novaković

Članica Komisije Borjana Krišto je upozorila da je sastavni dio odluke i spisak zastupnika u novom sazivu koji će steći pravo na stalni radni odnos u Parlamentu BiH, iako još nisu saopćeni konačni rezultati izbora.

- Zbog toga što bi moglo doći do izmjena u odnosu na predloženi spisak, kao i zbog apelacije Ustavnom sudu, o kojoj je govorio kolega Novaković, mislim da bismo trebali odložiti raspravu o ovoj temi, a do imenovanja novog saziva imat ćemo dovoljno vremena da održimo još jednu sjednicu na kojoj možemo diskutovati o ovom pitanju - kazala je Krišto.

Članovi Komisije su usvojili i odluku da se zastupniku HDZ-a BiH Nikoli Lovrinoviću isplati jednokratna novčana pomoć zbog smrti člana porodice.

Također, donesena je odluka da se zastupnicima Amiru Fazliću i Denisu Bećiroviću prekine radni odnos na njihov lični zahtjev. Za Fazlića je odobrena i isplata razlike na plaću, odnosno razlika između zastupničke i sadašnje plaće, u periodu dok novi saziv Zastupničkog doma ne položi zakletvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.