Pentagon

Pokrenut proces isključenja Turske iz programa F-35

Objavljeno: 18.07.2019. u 07:44

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike

FOTO: AA

Pentagon je saopćio da je započet proces isključivanja Turske iz projekta F-35, zbog nabavke ruskog protivzračnog sistema S-400, javlja Anadolu Agency (AA).

- Pored toga, SAD i dalje pridaje veliki značaj strateškom partnerstvu s Turskom - stoji u saopćenju Pentagona.

Ranije danas, Sjedinjene Američke Države su poručile da je daljnje učešće Turske u programu F-35 "nemoguće" zbog nabavke ruskog protivzračnog sistema S-400.

- Odluka Turske o kupovini ruskih sistema S-400 protivzračne odbrane onemogućava njeno stalno učešće u programu F-35 - navela je Stephanie Grisham, glasnogovornica Bijele kuće u saopćenju.

- F-35 ne može koegzistirati s ruskom platformom za prikupljanje obavještajnih podataka koja će se koristiti za praćenje njenih naprednih mogućnosti - dodala je.

Istakla je da kao saveznici NATO-a, SAD i Turska i dalje dijele odnose koji je "višeslojni, a ne isključivo fokusirani na program F-35".

- Naši odnosi na vojnom nivou su snažni i mi ćemo nastaviti da intenzivno sarađujemo s Turskom, ali ipak imajući u vidu ograničenja zbog prisustva sistema S-400 u Turskoj - kazala je Grisham.

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da je nastavljena isporuka odbrambenog raketnog sistema S-400, koji ova zemlja nabavlja od Rusije.

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima. Zvanični Washington tvrdi da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35.

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike. Zvanična Ankara je pozvala na formiranje zajedničke stručne komisije sa zadatkom da se utvrdi da li pitanje S-400 izaziva tehničke probleme.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije