open-navfaktor-logo
search
Igre uspjele, dug ostao
Pokrenut stečaj preduzeća EYOF 2019, RS nije uplatio milion KM
Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu pokrenuo je stečajni postupak preduzeća Evropskog olimpijskog omladinskog festivala (EYOF) koje je održano u februaru 2019. godine na olimpijskim planinama Bjelašnici, Igmanu i Jahorini.
27.01.2020. u 17:00
get url
text

- Prijedlog za pokretanje likvidacionog postupka podnijelo je Pravobranilaštvo Grada Sarajeva 26. juna 2019. godine na osnovu Odluke osnivača društva EYOF 2019. godine. Rješenjem Okružnog privrednog suda otvoren je stečajni postupak nad imovinom pravnog lica EYOF 2019 d.o.o sa sjedištem u ulici Stefana Nemanje broj 14. Istočno Novo Sarajevo. U sudski registar upisani su podaci o otvaranju stečajnog postupka nad imovinom pravnog lica Društva sa ograničenom odgovornošću za realizaciju aktivnosti održavanja Zimskog Evropskog olimpijskog omladinskog festivala Rješenjem od 12. decembra 2019. godine. Povjerioci su pozvani da dostave svoje prijave potraživanja. Danom otvaranja stečajnog postupka prestali su ugovori o radu radnika stečajnog dužnika – izjavila je za Faktor, Dragana Đerić sekretar Okružnog privrednog suda.

Direktor EYOF-a Senahid Godinjak, kazao nam je da je prije dva mjeseca dao ostavku, a Sarajevo i Istočno Novo Sarajevo kao osnivači donijeli su odluku o gašenju preduzeća po zakonskoj proceduri.

- Preduzeće je imalo nepokrivenih finansijskih obaveza jer entitet Republika Srpska nije uplatio svoj dio za održavanje ovog međunarodnog sportskog takmičenja mladih. Obaveza je bila da uplati 1,5 miliona maraka, a od ove sume uplaćeno je samo 470 hiljada marak. U preduzeću je na kraju ostalo još troje-četvero zaposlenih i svima su isplaćene plaće nakon završetka EYOF-a jer su to bila planirana sredstva. Imali smo i dugovanja i skoro smo ih sve isplatili. Dobavljačima kojima nije isplaćen dug, a mislim da su to dva dobavljača, oni će to naplatiti u postupku gašenja preduzeća. Ne znam tačno, ali mislim da je dug preduzeća oko 200 hiljada maraka - tvrdi Godinjak.

Gradsko vijeće Sarajeva na sjednici 24. aprila donijelo je odluku o postepenom gašenju preduzeća EYOF. Istu odluku usvojila je i Skupština grada Istočno Sarajevo, gdje je bilo i sjedište preduzeća EYOF 2019.

- Gradsko vijeće je donijelo odluku da se preduzeće EYOF mora ugasiti do kraja 2019, godine. Što se tiče dugovanja preduzeća, Gradsko vijeće nema nikakvih obaveza, to će se vjerovatno naplatiti iz stečajne mase EYOF 2019 – izjavio ranije Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva.

Saznali smo da od imovine preduzeća EYOF 2019 nije skoro ništa ostalo. Preostalo je tek nešto zastavica za obilježavanje staze za takmičenje i mjerna oprema. Taško je da će to biti dovoljno, kada se proda, da se pokrije dug od 200 hiljada maraka.

EYOF 2019. je otvoren 10. februara svečanom ceremonijom na olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase". Okupio je više od 1.500 mladih sportista iz 46 evropskih zemalja, koji su se takmičili u osam sportova – alpsko skijanje, biatlon, nordijsko skijanje, snowboarding, umjetničko klizanje, brzo klizanje, hokej i curling. Infrastrukturni budžet EYOF-a iznosio je 4,5 miliona maraka, a u organizaciju je uloženo 12 miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.