open-navfaktor-logo
search
Ko će izmiriti dugove
Pokrenuta likvidacija preduzeća EYOF 2019, RS nije uplatio milion KM
Preduzeće je imalo nepokrivenih finansijskih obaveza jer entitet Republika Srpska nije uplatio svoj dio za održavanje ovog međunarodnog sportskog takmičenja mladih. Obaveza je bila da uplati 1,5 miliona maraka, a od ove sume uplaćeno je samo 470 hiljada maraka, kazao je Godinjak 
12.10.2019. u 17:29
get url
text
EYOF 2019

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu pokrenuo je postupak likvidacije preduzeća EYOF 2019 d.o.o. Preduzeće su osnovali gradovi Sarajevo i Istočno Novo Sarajevo radi realizacije evropske Olimpijade mladih - EYOF, koja je održana u februaru 2019. godine.

Ubrzo nakon toga, preduzeće je imalo nepokrivenih obaveza prema trećim licima, poreznim upravama, sudovima. Vanrednim angažmanom Gradske uprave Grada Sarajeva, dio obećanih sredstava za organizaciju EYOF-a 2019. je uplaćen na račun firme EYOF d.o.o., čime su se stvorili uvjeti za vraćanje depozita. Uvjet za pokretanje likvidacije je da finansijsko stanje bude svedeno na nulu. Za likvidacijskog upravitelja imenovan je Radoslav Bratić iz Pala, kome se nalaže da izvrši popis imovine i obaveza likvidacijskog dužnika. Upućen je poziv dužnicima da likvidacijskom upravitelju prijave koja prava osiguranja potražuju na predmetima imovine likvidacionog dužnika, te naznače predmet na kom se potražuje pravo osiguranja, vrstu i razlog nastanka prava osiguranja i osigurano potraživanje. Ročište za ispitivanje potraživanja (ispitno ročište) zakazano je za 13. novembar 2019. godine, navodi se u obrazloženju Okružnog privrednog suda. 

Senahid Godinjak, direktor EYOF 2019, izjavio je za Faktor da su Sarajevo i Istočno Novo Sarajevo donijeli odluku o gašenju preduzeća po zakonskoj proceduri.

- Preduzeće je imalo nepokrivenih finansijskih obaveza jer entitet Republika Srpska nije uplatio svoj dio za održavanje ovog međunarodnog sportskog takmičenja mladih. Obaveza je bila da uplati 1,5 miliona maraka, a od ove sume uplaćeno je samo 470 hiljada maraka. U preduzeću je ostalo još troje-četvero zaposlenih i svima su isplaćene plaće i nakon završetka EYOF-a jer su to bila planirana sredstva. Imali smo i dugovanja i skoro smo ih sve isplatili. Dobavljačima kojima nije isplaćen dug, a mislim da su to dva dobavljača, oni će to naplatiti u postupku gašenja preduzeća. Ne znam tačno, ali mislim da je dug preduzeća oko 200 hiljada maraka – tvrdi Godinjak.

Gradsko vijeće Sarajeva na sjednici 24. aprila donijelo je odluku o postepenom gašenju preduzeća EYOF. Istu odluku usvojila je i Skupština grada Istočno Sarajevo, gdje je bilo i sjedište preduzeća EYOF 2019.

- Gradsko vijeće je donijelo odluku da se preduzeće EYOF mora ugasiti do kraja 2019, godine. Što se tiče dugovanja preduzeća, Gradsko vijeće nema nikakvih obaveza, to će se vjerovatno naplatiti iz stečajne mase EYOF 2019 – kazao je Igor Gavrić, predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva.

Saznali smo da od imovine preduzeća EYOF 2019 nije skoro ništa ostalo. Preostalo je tek nešto zastavica za obilježavanje staze za takmičenje i mjerna oprema. Taško je da će to biti dovoljno, kada se proda, da se pokrije dug od 200 hiljada maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.