Pokret za čist zrak organizira protestnu šetnju u Tuzli

objavljeno: 17.02.2018. u 10:53

Pokret za čist zrak danas na Trgu slobode u Tuzli u 12.00 sati sati organizira mirno okupljanje nakon čega će uslijediti mirna šetnja građana Tuzle.

- Cilj mirnog okupljanja i šetnje je da ukažemo svim odgovornim pojedincima i institucijama na različitim nivoima vlasti na alarmantno stanje uzrokovano velikim zagađenjem zraka u Tuzli. Želimo pokazati da smo svi složni i da želimo čisti zrak - kazao je za Fenu Srđan Janjić iz Pokreta za čisti zrak.

Iz godine u godinu, kako je dodao, situacija je sve gora i građani, očekuju konkretne korake koji će kratkoročno i dugoročno stvoriti u Tuzli puno bolje uvjete za život.

- Ne želimo da budemo poznati kao najzagađeniji grad u Evropi, ne želimo da nam djeca oboljevaju od hroničnih bolesti disajnih puteva, ne želimo da naši građani prije vremena umiru od srčanih i moždanih udara kao posljedica disanja otrovnog zraka - naveo je Janjić.

Na sastancima s predstavnicima institucija, kako je dodao, već su predložili određene kratkoročne i dugoročne mjere da bi se stanje popravilo. Dodao je da će 4,5 miliona KM biti uloženo od Grada Tuzla za toplifikaciju, a također na kantonalnoj skupštini je prihvaćen nacrt zakona kojim je predviđemo da se objekti preko 200 metara kvadratnih moraju priključiti na sistem centralnog grijanja.

Organizatori su predvidjeli da u podne podijele maske svim okupljenima nakon čega će se krenuti u mirnu šetnju od Trga slobode do zgrade Jupiter i nazad do Trga slobode.

Poret za čisti zrak je neformalna grupa građana koja je nastala spontano zbog sve gore situacije u Tuzli i okolini zbog zagađenosti zraka.