Novi Zeland

Najmanje 40 ubijenih u terorističkom napadu na dvije džamije u Christchurchu

Objavljeno: 15.03.2019. u 08:01

U napadu je ubijeno najmanje 40 osoba. Mogu kazati da je ovo jedan od najmračnijih dana Novog Zelanda. Ono što se ovdje desilo je dosad neviđen čin nasilja, kazala je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern

FOTO: TWITTER

Najmanje 40 osoba ubijeno je u oružanim terorističkim napadima na dvije džamije u gradu Christchurchu, na Novom Zelandu, potvrdila je premijerka te zemlje Jacinda Ardern, javlja Anadolu Agency (AA).

Novozelandska policija potvrdila je kako su nepoznati napadači izveli oružani napad na džamiju Al-Noor u regiji Hagley Park, te na jednu džamiju u regiji Linwood, obje u gradu Christchurchu.

- U napadu je ubijeno najmanje 40 osoba. Mogu kazati da je ovo jedan od najmračnijih dana Novog Zelanda. Ono što se ovdje desilo je dosad neviđen čin nasilja - kazala je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern.

Napadi su izvedeni tokom obavljanja džuma-namaza, zajedničke molitve muslimana petkom, a iz policije također navode kako su nakon napada uhapšene četiri osobe, među kojima i jedna žena.Nakon oružanog napada, novozelandska policija je upozorila da se zatvore sve džamije u zemlji.

U međuvremenu je australski premijer Scott Morisson potvrdio da je državljanin Australije jedan od napadača na džamije u Novom Zelandu

Šef policije Novog Zelanda Mike Bush izjavio je kako još ne može govoriti o broju poginulih i ranjenih u napadima. Nakon napada u Christchurcu obustavljena je nastava u školama, blokirane su brojne ulice, u bolnicama rade odjeli samo za hitne slučajeve, snage sigurnosti su u stanju alarma.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije