open-navfaktor-logo
search
Pariz
Policajac snimljen kako napada tamnoputog muškarca, mještani i policajci bijesni
Radi se o posljednjem u nizu navodnih rasističkih napada policijskih službenika koji su izazvali bijes među stanovništvom u predgrađima francuske prijestolnice
13.09.2019. u 16:39
get url
text
Napad policajca na vođu crnačke zajednice u Parizu

Francuski policajac je suspendiran i očekuje ga krivični postupak jer je fizički nasrnuo na vođu crnačke zajednice u predgrađu Pariza.

Njegov napad je snimljen kamerom, a na njemu se vidi kako policajac pokušava obiriti na pod 34-godišnjeg Laminea Baa te ga zatim udara pesnicama u glavu.

Radi se o posljednjem u nizu navodnih rasističkih napada policijskih službenika koji su izazvali bijes među stanovništvom u predgrađima francuske prijestolnice. Identitet policajca nije objavljen, a incident se dogodio u srijedu.

Lamine Ba je vrlo cijenjeni vođa lokalne zajednice koja broji nešto više od 10.000 stanovnika. Nerijetko, prema pisanju medija, posreduje s policijom zbog problema u tom području, posebno onih koji uključuju mlade ljude koji tvrde da su diskriminirani zbog svog etničkog porijekla.

Policajac je optužio Baa za "pokazivanje nepoštovanja" i "agresivnog ponašanja". Na informaciju o suspenziji policajca su ljutito reagirale njegove kolege, koje su u četvrtak navečer protestirale ispred ureda komesara u Aulnay-sous-Boisu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.