open-navfaktor-logo
search
Novi Zeland
Policajci odlikovani nakon hapšenja teroriste u Christchurchu
Priznanja su im uručena za hapšenje teroriste Tarranta koji je u martu u napadima na dvije džamije ubio najmanje 51, a ranio 49 osoba
17.10.2019. u 09:05
get url
text

Dvojica novozelandskih policajaca odlikovani su "Ordenom hrabrosti" zbog hapšenja počinoca martovskih napada na dvije džamije u Christchurchu. Policajcima je priznanja uručila premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern na privatnoj ceremoniji koja je sinoć održana u Wellingtonu.

Nagrada je dodijeljena na prijedlog Udruženja policajaca Novog Zelanda koji su tražili da se u medijskim izvještajima ne otkrivaju imena policajaca kako se ne bi ugrozilo suđenje koje je u toku. U saopćenju Udruženja se navodi da su policajci ponosni što su časno radili svoj posao i što je to zajednica prepoznala i pozdravila. Posebno im je drago što su svojim radom spriječili potencijalne nove napade i nove žrtve.

Australac Brenton Tarrant je 15. marta izveo oružane napade na džamije Nur i Linwood u kojima je ubijena 51, a ranjeno 49 osoba, među kojima je bilo više žena i djece. Tarrant je uhapšen u policijskoj potjeri i u toku je sudski postupak protiv njega.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.