open-navfaktor-logo
search
Pretres u Umagu
Policija kod hrvatskog državljanina u kući pronašla protivavionski top
Policija iz Umaga kod 63-godišnjaka iz tog grada pronašli su protivavionski top.
05.03.2023. u 11:07
get url
text

Kako je saopćila Policijska uprava istarska, policajci Službe organiziranog kriminaliteta, u saradnji s Policijskom stanicom Umag, s ispostavom Buje, proveli su kriminalističko istraživanje i utvrdili sumnju da je 63-godišnji hrvatski državljanin počinio krivično djelo nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavka oružja i eksplozivnih tvari.

- Nakon što su prikupili operativne informacije da muškarac nabavlja dijelove oružja, čije je posjedovanje zakonom zabranjeno, policijski službenici ishodovali su nalog suda za pretragu osobe, automobila, doma i drugih prostorija koje 63-godišnjak koristi. Temeljem naloga obavili su pretrage na području Umaga te su prilikom pretrage kuće pronašli 46 različitih spremnika za automatske puške, strojnice, pištolje i protivavionski top - navodi se u policijskom saopćenju.

Iz policije pojašnjavaju da je riječ o sastavnim dijelovima automatskog vatrenog oružje i dugog vatrenog oružje kapaciteta većeg od 10 naboja, a koje je Zakonom o nabavci i posjedovanju oružja građana zabranjeno posjedovati.

- Zbog sumnje da je počinio krivično djelo, policija će protiv osumnjičenog podnijeti krivičnu prijavu nadležnom državnom tužilaštvu u redovnom postupku - naveli su iz PU istarske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.