open-navfaktor-logo
search
Intenzivna istraga
Policija opkolila selo u Srbiji: Steže se obruč oko ubica porodice Đokić?
U selu Moravac kod Aleksinca u Srbiji, u toku je akcija policije u okviru istrage o ubistvu porodice Đokić.
16.10.2021. u 13:33
get url
text

Kako neslužbeno doznaje Nova.rs, policija je opkolila selo.

Zasad nije poznato jesu li počela hapšenja ili je u pitanju pretraga terena.

Podsjetimo, Đokići su nestali šest dana prije pronalaska njihovih tijela, kada su iz sela Moravac oko ponoći krenuli prema Aleksincu.

Porodica i policija danima su tragali za njima. Najprije je u selu Tešica pronađen njihov zapaljeni "passat", a nekoliko sati kasnije i njihova tijela u blizini divlje deponije u Moravcu.

I dalje se ne zna ko ih je ubio.

Ubijeni hicima u glavu

Porodica je, prema onome što se dosad zna, ubijena hicima u glavu.

- Način izvršenja djela govori o brutalnosti izvršitelja. Goran je bio slabašnog zdravlja, mogao ga je lako savladati i opljačkati. O njegovoj supruzi i kćerki se ne može ni govoriti kao osobama koje bi bile u stanju pružiti otpor naoružanom napadaču. To što im je pucao u glavu ukazuje da nije htio ostaviti ni najmanju mogućnost da prežive napad. Nažalost, to ukazuje da je ubica vjerovatno netko iz njihovog okruženja, odnosno da su ga Đokići poznavali, pa mu je namjera bila da ih spriječi da ga identificiraju - navode sagovornici Telegrafa upoznati sa slučajem.

Iako se još precizno ne zna gdje je obitelj ubijena, ima osnove za sumnju da su lišeni života u automobilu.

- Čahura koja je pronađena pored spaljenog automobila ukazuje na vjerovatnost da je ispala izvršitelju kada ih je skupljao, dok je uklanjao tragove zločina. Spaljivanje automobila je također izvršeno u namjeri da se uklone tragovi ubojstva. Također, vjerovatnije je da ih je odmah ubio nego da ih je žive vozio nekoliko kilometara do mjesta likvidacije jer je riskirao da mu pruže otpor, da neko iskoči iz vozila ili da na neki drugi način bude ometen u svojoj namjeri - objašnjava izvor.

Ispitano više osoba

I pored intenzivne policijske potrage tokom koje je saslušano više osoba iz Aleksinca i okoline, za sada niko nije osumnjičen za zločin.

S obzirom na to da su tijela Đokića spaljena, a zatim bačena u jamu u zabitom dijelu sela Moravac te da je automobil skriven u šumi, desetak kilometara dalje, na nepristupačnom mjestu, jasno je da je ubica neko ko dobro poznaje taj kraj. Skoro je sasvim sigurno da je imao pomagače jer je zločin dobro isplaniran.

Tijela članova obitelji Đokić spaljena su do te mjere da su bila neprepoznatljiva, a pronađena su u subotu, šest dana od njihovog nestanka. Oko 7 kilometara dalje, u selu Tešica, bio je njihov automobil "passat".

Motiv se još ne zna. Članica šire porodice Đokić kaže da je moguće da je povod za ubstvo novac koji su Đokići skupljali za stan u Nišu.

Verica Đokić iz Moravca, udovica brata Gorana Đokića, za Telegraf kaže da je sigurna da se radi o pljački.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.