open-navfaktor-logo
search
MUP SBK
Policija otkrila 26 osoba koje su izazvale šumske požare, nekima prijeti i zatvor
I pored brojnih upozorenja koja su blagovremeno upućena građanima, došlo je do znatnog povećanja broja šumskih požara, koji su u posljednje vrijeme sve učestaliji i koji imaju za posljedicu veliku materijalnu štetu na privrednim i društvenim dobrima.
08.04.2020. u 11:41
get url
text
get url
text

Stoga je policija Srednjobosanskog kantona pojačala svoje prisustvo na terenu, te intezivno rade na dokumentovanju i dokazivanja krivičnih djela i prekršaja iz ove oblasti, saopćeno je iz MUP-a SBK.

- U cilju rješavanja navedene problematike formirani su istražni timovi u čijem sastavu su pripadnici Sektora kriminalističke policije MUP-a, policijskih uprava i policijskih stanica. Takvi timovi su u velikoj mjeri doprinijeli rasvjetljavanju 12 šumskih požara kojima je izazvana opća opasnost, čijim počiniocima slijedi podnošenje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom kantonalnom tužilaštvu. Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine. Također, zbog izazivanja šumskih požara sa manjom materijalnom štetom podneseno je 14 prekršajnih prijava odnosno naloga u saradnji sa Kantonalnom upravom za šumarstvo SBK - navodi se u saopćenju.

Između ostalog, naglašavaju otkrivanje počinilaca koji su paljenjem vatre izazvali šumske požare na području Novog Travnika, koji su za posljedicu imali veću materijalnu štetu i na privrednim i društvenim dobrima. Također, tokom protekle noći u mjestu Bojna, općina Travnik, otkriven je počinilac koji je izazvao požar paleći nisko rastinje, koji se proširio na porodičnu kuću uzrokujući znatnu materijalnu štetu.

Iz MUP-a SBK nagalašavaju da su, i pored pojačanih aktivnosti u vezi s koronavirusom, u saradnji sa nadležnim organima i institucijama, njihove aktivnosti usmjerene i na suzbijanje i sprečavanje šumskih požara.

- Policijski službenici će i dalje raditi na sankcionisanju svih počinilaca navedenih krivičnih djela i prekršaja, kako bi se u što većoj mjeri doprinijelo smanjenju broja ovakvih požara i njihovih posljedica. Ovom prilikom molimo građane da poštuju zakonske propise i da se suzdrže od paljenja vatre na otvorenim površinama, naročito u blizini šume i bez nadzora, te da sve nezakonite slučajeve blagovremeno prijave u najbližu policijsku stanicu pozivom na besplatan telefonski broj 122 - poručili su iz MUP-a SBK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.