Policija pod istragom nakon ubistva profesorice u penziji

Objavljeno: 13.11.17 u 17:56

Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore, kojom rukovodi Milan Adžić, odmah je nakon ubistva profesorice u penziji Durije Durke Pojatić, koju je 30. oktobra u Podgorici ubio njen bratić Emir Sarvan, otvorila istragu o postupanju policije.

Sa uviđaja, FOTO: VIJESTI.ME
Sa uviđaja, FOTO: VIJESTI.ME

- Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije, u skladu sa ovlaštenjima, preduzelo je aktivnosti kako bi se utvrdile sve činjenice u odnosu na postupanja policijskih službenika u konkretnom slučaju. Postupak obuhvata utvrđivanje činjenica u vezi sa preduzimanjem službenih mjera i radnji od strane policijskih službenika nakon saznanja o izvršenju krivičnog djela ubistvo na štetu Pojatić Durije, kao i utvrđivanje činjenica u vezi sa načinom postupanja policijskih službenika povodom podnošenja prijava policiji protiv izvršioca ovog krivičnog djela, u ranijem periodu - navodi se u odgovoru Vijestima iz MUP-a.

Unutrašnja kontrola, rečeno je nezvanično Vijestima, utvrđuje zašto je policija dva i po sata nakon što joj je prijavljeno da je nađeno tijelo Pojatićeve o tome obavijestila tužioca.

Utvrđuju i ko je odgovoran i zbog čega su neistinito obavještavali javnost da tragaju za Sarvanom. U tim saopćenjima su prešutjeli da su ga zatekli pored mrtve tetke u stanu i odmah mu stavili lisice na ruke.

Dok je on još bio u stanu, u 19 sati, saopćili su da "intenzivno rade na pronalasku lica" koje je počinilo zločin i da "raspolažu operativnim saznanjima o mogućem izvršiocu".

Sat kasnije, u 20 sati, obavijestili su javnost saopćenjem da su "u 19.45 sati pronašli i lišili slobode E. S. (39) iz Podgorice, zbog sumnje da je lišio života tetku D. P.".

Nisu saopćili javnosti gdje su ga našli.

Nejasno je zbog čega policija nije rekla da je osumnjičeni Sarvan odmah bio pod njihovim neposrednim nadzorom, nego su gotovo pet sati dozvolili da građani možda strepe od svirepog ubice na slobodi.

U trećem saopćenju, dan nakon ubistva, policija je navela da je Pojatić samo jednom prijavila Sarvana policiji, 14. oktobra. Prešutjeli su, ili nisu registrovali, da je komšinica Pojatićeve, koja je sa nekoliko stanara istog ulaza primijetila čudno ponašanje čovjeka, pozvala policiju dva dana kasnije, 16. oktobra. Međutim, policajac koji je došao po pozivu i legitimisao Sarvana, dobio je tada informaciju iz centrale da ga nema u evidenciji.

Nije jasno na osnovu čega je policija objavila da ipak zna za događaj od 14. oktobra i Unutrašnja kontrola će to sada utvrditi, kao i zbog čega nisu registrovali drugi poziv policiji od 16. oktobra.

Ubijena profesorica imala je i ranije problema sa bratićem. Njena prijateljica i rođak su ispričali Vijestima da je on ranije često dolazio kod nje i da mu je ona pomagala dajući mu novac. Međutim, on je, navodno, postao nezasit i stalno je tražio više. Zbog toga se ona ljutila i žalila se njegovim roditeljima zbog takvog ponašanja i, koliko je poznato, samo jednom o tome obavijestila policiju.